Interview

John de Bever en Kees Stevens puzzelen erop los in Code van Coppens: ‘Hebben ons kapotgelachen’

21 april 2024 10:00 | amusement | Door Janine van Rooden

© Talpa
In het nieuwe seizoen van Code van Coppens mogen Staf en Mathias niemand minder dan John de Bever en Kees Stevens opsluiten in hun escaperoom vol lastige puzzels.

Inmiddels staan John en Kees weer in alle vrijheid buiten en vertellen ze ons hoe het was om mee te doen aan de spelshow.

Waarom wilden jullie meedoen aan deze show?

John: “Kees zegt overal ‘ja’ op en ik ga gewoon mee, haha. Ik vond het wel heel leuk moet ik eerlijk zeggen.”

Kees: “Corry Konings – die vorig jaar heeft meegedaan met Roy Donders – zei tegen ons dat als we ooit de kans kregen om mee te doen we die moesten grijpen, omdat het zo ontzettend leuk is. We twijfelden dus geen moment toen we werden gevraagd.”

Hadden jullie wel eens eerder een escaperoom gespeeld?

Kees: “Ik sluit John wel eens op thuis, haha! Nee hoor. We hebben nog nooit eerder een escaperoom gedaan. Zo professioneel als dit kun je denk ik ook nergens vinden, dat was heel gaaf.”

John: “De escaperoom die wij hebben gedaan was ook zo leuk. Hoe ze het allemaal kunnen verzinnen is ongelooflijk.”

Kees: “Dat is ook de kracht van het programma, dat je als kijker elke keer naar een nieuwe escaperoom aan het kijken bent. Er werkt zo’n groot team aan mee, dat is bizar. Je kunt je trouwens als deelnemer ook niet voorbereiden op dit programma door bijvoorbeeld afleveringen terug te kijken, want de escaperooms zijn elke keer anders.”

Wat was de rolverdeling tussen jullie?

Kees: “Ik had de leiding en John volgde. Dat ging goed. We waren écht De Bevers: één team.”

John: “Kees was vooral heel erg goed in de intelligentie-dingen. Het is maar goed dat Kees erbij was, anders had ik nog steeds in die escaperoom gezeten denk ik.”

Jullie hadden sportieve tegenstanders: Milan van Dongen en Jeroen Stekelenburg. Was de druk om een snelle tijd neer te zetten daardoor hoog?

John: “We hadden hele goede tegenstanders, de sportieve halfbroers.”

Kees: “We wilden echt heel graag winnen. We waren daardoor ook in ons achterhoofd bezig met het andere team. Hoe gaan zij het doen? Waar zijn zij goed in? Je voelt dus zeker de druk om alle puzzels zo snel mogelijk op te lossen.”

Is het puzzelen jullie mee- of tegengevallen?

John: “Eigenlijk wel meegevallen. Ik had niet gedacht dat het zo leuk zou zijn. Ik heb me kapotgelachen, zeker toen ik de aflevering zag.”

Kees: “Winnen of verliezen maakt dan ook niks meer uit, als je maar plezier hebt en dat hebben we zeker gehad.”

Als jullie nog een keer mee zouden mogen doen, gaan jullie dat dan doen?

Kees: “Ja, ja, ja!”

John: “Ja hoor, want ik heb het erg naar mijn zin gehad.”

Welke andere tv-plannen hebben jullie voor dit jaar?

John: “De soap (De Bevers, red.) komt terug, in oktober begint dat weer op tv. De uitzendingen worden ook allemaal twintig minuten langer dus een uur.”

Kees: “Het nieuwe seizoen wordt een verzameling van wat we dit jaar allemaal gaan doen: we staan in het theater, we gaan naar Curaçao met fans en aan het einde van het jaar komen nog de shows in Ahoy natuurlijk. We gaan ook nog een hele bijzondere reis maken om inspiratie op te doen voor die shows, maar meer kunnen we daar nog niet over zeggen.”

John: “De mensen moeten maar weer gaan kijken naar het vijfde seizoen dus. We vinden het ook heel fijn dat de mensen het allemaal zo leuk vinden. Dat had ook averechts kunnen werken toen we eraan begonnen.”

De waardering van de kijkers blijkt wel, want jullie zijn met de soap zelfs genomineerd geweest voor de Gouden Televizier-Ring.

Kees: “Die Gouden Televizier-Ring… de weg ernaartoe was voor ons prachtig, maar de avond zelf hoeven wij niet meer mee te maken. Daar zijn wij toch te gewoontjes voor. Na het gala zijn we ook lekker in Amsterdam op stap gegaan en hebben we ergens een kroket uit de muur gehaald.”

John: “We wisten uiteindelijk ook wel dat we hem niet zouden winnen, maar het was een gezellige avond en leuk om eens mee te maken.”

Code van Coppens is vanaf 21 april 2024 elke zondag om 20:30 uur te zien bij SBS6. John de Bever en Kees Stevens zijn in de eerste aflevering te zien. 

Meer over