Interview met Daan Schuurmans over Heer & Meester 2

28 januari 2016 16:00 | amusement | Door Televizier

© MAX

In de laatste scène van het eerste seizoen Heer & Meester zag Valentijn een mysterieuze vrouw naar zijn nepgraf lopen; zou het raadsel rond zijn afkomst nu eindelijk worden opgelost?

Scheuren in snelle auto’s, chique maat­pakken en de mooiste ­vrouwen die voor je charmes ­vallen: het was voor Daan Schuurmans (43) niet bepaald een straf om weer in de huid te kruipen van multimiljonair Valentijn Rixtus Bentinck: „Het blijft een ontzettend leuke rol om te spelen. Vroeger keek ik met mijn vader naar misdaadseries als The Saint en De ­Versierders (The persuaders). Vooral die laatste was favoriet bij ons thuis, met Roger Moore en Tony Curtis als een Britse gentleman en een Amerikaanse miljonair die samen misdaden oplosten.

Roger Moore

Heer & ­Meester ademt de sfeer uit van dat soort jaren-70-misdaadseries. Een deel van Valentijns persoonlijkheid is ook gebaseerd op Roger Moores personage uit die series. Vooral op dat nonchalante en zijn typisch Britse, onderkoelde humor die je later ook terugzag in James Bond. Dit seizoen hebben we zelfs een nieuwe leader in die jaren-70-stijl. Het geeft de serie een heel unieke uitstraling.”

Valentijn versus Floor

Het nieuwe seizoen van Heer & Meester opent donderdag met een enorme klapper, waar Daan niks anders over wil zeggen dan ‘dat je als kijker gegarandeerd direct op het puntje van je stoel zit’. Als gevolg van die verhaallijn krijgt Valentijn te maken met Florence ‘Floor’ van Nijevelt Guljé, een nieuwe officier van justitie gespeeld door Sophie van ­Winden.

Florence

Het tweetal is aan elkaar gewaagd, zo weet Daan: „Valentijn is gewend elke vrouw die hij treft snel in te ­pakken, maar Floor is daar totaal niet gevoelig voor. Ze is niet onder de indruk van hem, want Floor is ook opgegroeid in wel­gestelde ­kringen en kent hem nog van vroeger: Valentijn speelde lacross met haar broers. Valentijn is geamuseerd en geprikkeld door haar houding, dat zorgt voor een leuke chemie. Hij mag haar graag plagen door voort­durend haar volledige naam ­Florence uit te spreken, terwijl ze zelf liever het meer down to earth Floor gebruikt. Op haar beurt trekt ze weer van alles over zijn verleden in twijfel. Bijvoorbeeld of hij wel echt van adel is, iets waarop Valentijn zich graag laat voorstaan. Ze spelen een kat-en-muisspel waardoor er een bepaalde speelse spanning ­tussen hen ontstaat.”

Succes verklaard

Het eerste seizoen van Heer & Meester was met gemiddeld 1,2 miljoen kijkers een succes. Volgens Daan ligt de kracht van de serie in het feit dat er steeds gespeeld wordt met de clichés van detectiveseries: „De toon is heel erg tongue in cheek. Het is bijna een soort stripverhaal: de boeven zijn nooit helemaal slecht en het loopt altijd goed af. De vraag is alleen hoe. Verder zijn ook de strakke regie en het camerawerk belangrijk. Er zijn ook in dit seizoen weer zulke indrukwekkende shots gedraaid. Inmiddels is er zelfs vanuit Groot-Brittannië interesse in Heer & Meester. Een beetje de omgekeerde wereld, maar wat mij betreft het grootste compliment denkbaar.”

Wie ben ik?

Een andere reden voor het ­succes is de rode draad in de serie: het mysterie rond Valentijns afkomst. Hij werd als baby te vondeling gelegd bij pater ­Bentinck (Jules Croiset), met een enorm legaat in zijn wieg dat zijn opleiding en huidige luxe levensstijl bekostigt. Maar de vraag waar hij werkelijk vandaan komt, blijft hem ook in seizoen 2 bezighouden. „Je zou verwachten dat een vastberaden speurneus als Valentijn de waarheid zo boven water heeft. Maar hij wordt ook in de nieuwe reeks op alle mogelijke wijzen tegengewerkt.

De paus

Wel wordt duidelijk dat hij destijds voor zijn eigen veiligheid aan de katholieke kerk is toevertrouwd: als Valentijn achter zijn ware identiteit zou komen is hij zijn leven niet zeker. Dat merken we in de komende afleveringen ook: telkens als hij een stapje dichter bij de waarheid komt, neemt de dreiging toe. Of we ontdekken wie hij echt is dit seizoen? Misschien...haha. Blijf vooral kijken, zou ik zeggen. Wel kan ik verklappen dat de zoektocht hem uiteindelijk zelfs tot pauselijke kringen leidt.”

Heer & Meester Donderdag 20.30 • NPO 1


Meer over