Interview met Kim-Lian van der Meij over De Grote Herkansing

In De Grote Herkansing vallen koppels met overgewicht flink af. Dat is tenminste de bedoeling. Presentatrice Kim-Lian van der Meij vertelt. 

Waarom mogen de stellen in De grote herkansing niet gezellig samen afvallen?

„Dat is een noodzakelijk kwaad. Uit hun verleden blijkt dat ze elkaar niet kunnen motiveren om gezonder te leven en af te vallen. De deel­nemers zitten in een isolement en kunnen dat samen niet doorbreken. Door ze uit elkaar te halen worden
ze gedwongen de ander los te laten en zijn ze helemaal op zichzelf aangewezen. Dat stelt ze in staat om harder te werken. Een andere reden: na die vijf maanden herenigen we de stellen en dat levert natuurlijk heel mooie televisie op. Dan zien ze de man of vrouw van wie ze zo veel houden in één keer in een nieuwe hoedanigheid. En ik kan je zeggen: voor mij waren dat waanzinnige momenten om mee te maken.”

Gaan ze aan de bak in een soort afvalkamp?

„De een blijft thuis, de ander gaat bij een vriend wonen of wij regelen een appartement, net hoe het uitkomt. Er wordt in elk geval goed voor ze gezorgd. We regelen een personal trainer voor ze, een voedingscoach en een psycholoog.”

De stellen vallen nu tegelijkertijd af, maar zijn ze ook allemaal samen dik geworden?

„De meeste koppels wel. Ik heb foto’s gezien uit de tijd dat de deelnemers elkaar ontmoetten en toen waren ze in de meeste gevallen een stuk slanker. Ergens is het fout gegaan. Ik achterhaal dat verhaal: wat is er gebeurd? Dat zijn heftige gesprekken en het was ook
een nieuwe rol voor mij als presentatrice. Heel leerzaam. Je vraagt mensen toch hun ziel bloot te leggen aan een wildvreemde, want dat ben ik in feite. Gelukkig ging dat heel goed. De mensen voelden zich op hun gemak en wilden hun verhaal graag vertellen.” 

Zit er altijd een diepere reden achter overgewicht? Hebben de deelnemers niet simpelweg te veel chips gegeten en te weinig beweging gehad?

„Overgewicht komt toch wel vaak ergens vandaan hoor, meestal gaat het om psycho­logische problemen. Mensen eten uit troost of uit verdriet, frustratie, angst, oud zeer... er zijn zo veel verschillende redenen.”

Lukt het ze allemaal om veel af te vallen?

„Ja! Ze hebben het allemaal heel goed gedaan.”

De Grote Herkansing  20.30 ? SBS 6

Meer over: