Interview met Sofie van den Enk over de Keuringsdienst van Waarde

18 Februari 2016 16:03 | amusement | Door Televizier

© Liselore Chevalier - KRO

Sofie van den Enk was al een regelmatige kijker van de Keuringsdienst van Waarde en nu mag ze het presenteren. De presentatrice vond het een schokkende ervaring. 

Lees het artikel hieronder verder

Het laatste streaming nieuws

Mogelijk gemaakt door guidinc.nl

Turbo Review: Pixar-animatiefilm Luca op Disney Plus

Meer film & serie nieuws

Welke producten gaan jullie dit seizoen zoal onderzoeken?

„De eerste aflevering duiken we in de dadels. Daarvoor is een van mijn collega’s in Tunesië geweest. In eerste instantie zou ik gaan, maar het land heeft als gevolg van de aanslagen een negatief reisadvies. Nu ik twee kinderen heb, vond ik dat onverantwoord. Voor liefhebbers van dadels is deze aflevering must see. Andere onderwerpen in deze reeks zijn surimi, wodka, natuurlijk aroma en wild zwijn.”

Wat vond je het indrukwekkendst?

„Voor de aflevering over wild zwijn bezocht ik een poelier die met wild werkt. Ik ben bij best wat vleesverwerkingsbedrijven geweest, maar nu zag ik voor het eerst beesten vers uit het bos – met huid en haar. Moet je voorstellen: lange rijen dode ganzen, konijnen, fazanten, herten, zwijnen. Maar als je eenmaal over de eerste schok heen bent, is het wel mooi om te zien hoe zo’n poelier met veel liefde die dieren uit elkaar haalt. De commerciële vleeswerkingsindustrie, waarbij vlees geautomatiseerd wordt verwerkt, blijf ik schokkender vinden. Wat dat betreft is de Keuringsdienst van Waarde ook een ode aan het ambacht.” 

Heeft het programma jouw ­consumentengedrag beïnvloed?

„Ik heb meer sympathie voor het vakmanschap gekregen, zoals de slager die zelf alles produceert. En in de supermarkt kijk ik kritischer naar producten en ingrediënten. Natuurlijk lees ik niet alle verpakkingen, maar ik denk er wel meer over na. Door het programma ben ik bewuster gaan consumeren en ik hoop dat kijkers daar ook toe aangezet worden.” 

Door jullie show lijkt het ook alsof er met elk product iets mis is.

„Wij zeggen niet dat je iets niet mag kopen. Het gaat erom of een producent kan waarmaken wat hij op het etiket vermeldt. Soms lukt dat wel degelijk. Zo ontdekten we dat bliktonijn soms echt met de hand wordt gevangen en dat de mond­geblazen wijnglazen van Ikea daadwerkelijk met de mond worden geblazen.” 

Zijn fabrikanten en producenten inmiddels bang voor jullie? 

„Ja, dat merken we soms. Het gebeurt weleens dat de deuren van bedrijven dicht ­blijven; dat komt nooit zo sterk over. Hun goed recht, maar je wekt dan wel de indruk dat je iets te verbergen hebt. Bedrijven waar we wel mogen komen kijken, komen direct oprechter over.”

Keuringsdienst van Waarde donderdag 20.30 • NPO 3


Meer over