Interview met Viktor Brand over Klasgenoten

SBS 6 blaast een klassieker nieuw leven in. Het dertig jaar oude programma Klasgenoten is afgestoft, opgepoetst en wordt vanaf zondag gepresenteerd door Viktor Brand.

Viktor Brand heeft het heel goed voor elkaar bij SBS 6. Samen met Frank Visser maakt hij het best-scorende programma van de zender: Mr. Frank Visser doet uitspraak. Daar komt met ingang van deze week een klassieker bij: Klasgenoten, het programma dat ruim dertig jaar geleden groot gemaakt werd door Koos Postema.

Teruggetrokken

Dat was de tijd dat Viktor Brand zelf nog tussen zijn klasgenoten op de middelbare school zat en net een beetje begon los te komen van het schuchtere lagereschoolkind dat hij was. Viktor: “Een leraar zei jaren later tegen mij: ‘Dat jij dit werk bent gaan doen, vind ik echt ongelooflijk.’ Ik zat op de lagere school altijd een beetje teruggetrokken op de achterste rij. Op mijn twaalfde ging ik naar zo’n grote scholengemeenschap in Deventer en dat was een drama. Ik verzoop daar volledig tussen al die bijdehante brugpiepers. Toen hebben mijn ouders een kleinere middelbare school voor mij gezocht. Daar heb ik een toptijd gehad en ben ik helemaal opgebloeid.”

Klasgenoten

Klasgenoten stopte in 2006. Hoe is het als je zo'n klassieker opnieuw leven mag inblazen?
“Dat is wel een soort momentje in je carrière. Klasgenoten is echt een instituut dat gepresenteerd werd door mensen die alle drie hun sporen in televisieland verdiend hebben: Koos Postema, Robert ten Brink en Viola Holt. Het zendermanagement van SBS 6 belde me en vroeg: ‘Zou dat niks voor jou zijn? Wij vinden namelijk van wel.’ Ik was in alle staten en het was meteen voluit ja! Maar de volgende fase is wel dat je denkt: wow, nu moet ik ook wel heel goed gaan presteren. Juist omdat het zo'n instituut is.”

Heb ik goed begrepen dat je nu met vtwonen stopt?
“Vtwonen heb ik zeven seizoenen gedaan en het is een programma dat ontzettend goed bij mij past en dat heel goed voor mij is geweest. Maar met Klasgenoten erbij en Mr. Visser doet uitspraak wordt het gewoon teveel.”

Klopt het dat je een perfectionist bent?
“Het is meer zo dat ik graag wil dat iedereen, van de stagiair tot de presentator, er evenveel zin in heeft en het maximale geeft. Hoewel ik moet zeggen dat ik het team van vtwonen ook weleens tot wanhoop heb gedreven. Dan lag ik vlak voordat we die mensen hun huis weer binnenlieten nog op mijn knieën met een natte doek de laatste vlekjes van de vloer te vegen. Het ligt nu eenmaal in mijn aard. Ik wil het graag perfect hebben.”

Kan dat wel bij een programma als Klasgenoten?
“Het is een pittig programma. Je moet heel goed voorbereid zijn en de levensloop van alle twintig klasgenoten kennen, zodat je snel kunt schakelen tussen die mensen. Ik kwam Robert ten Brink tegen en die zei: ‘Bereid je er maar op voor dat het flink werken is. Het is een van de zwaarste programma’s die ik gedaan heb.’ En het is inderdaad flink studeren thuis. Ik zorg er altijd voor dat ik elk scenario getackeld heb, maar daarna laat ik het ook gewoon gebeuren.”

Nooit makkelijk om in grote schoenen te stappen…
“Daarom vind ik het ook fijn dat een paar dingen veranderd zijn en dat het niet per se het Klasgenoten van Koos Postema is, maar Klasgenoten anno 2018. Ik haal de hoofdgast, een bekende Nederlander, op bij zijn ouderlijk huis en van daaruit gaan we naar zijn of haar school. Precies zoals diegene dat vroeger deed: lopend, fietsend, met de bus of met de auto. Onderweg kletsen we over het dorp waar die woonde, de speelplek waar die altijd speelde, de hangplek, noem maar op. Dan komen we aan bij de school en dat is dus de echte school waar de BN’er vroeger op zat. Dus niet een nagebouwd klaslokaal in de studio zoals in het oude Klasgenoten. Alleen de geur al in die school roept allerlei herinneringen bij de mensen op.”

Zijn de filmpjes tussendoor gebleven?
“Ja, bijvoorbeeld zijn er reportages van mensen en videoboodschappen en in elke aflevering ga ik bij een bijzondere gast langs. Bij de 85-jarige gymleraar van Bram Moszkowicz bijvoorbeeld. Moszkowicz is een van de hoofdpersonen. Verder hebben we in deze reeks Thom Hoffman, Rafael van der Vaart, Bobbi Eden, Winston Gerschtanowitz, Leontien Borsato en Dennis van der Geest.”

Wil iedereen meteen meedoen?
“Het is een hele klus om alle agenda’s op een lijn te krijgen en de BN’ers vinden het natuurlijk wel spannend. Sommige klasgenoten die niet willen, denken dat je er misschien op uit bent om iets boven tafel te krijgen wat de BN’er zelf niet kwijt wil. Maar het is juist een heel positief programma! Ik vond het heel leuk dat Bram Moszkowicz tegen me zei dat ik een van de redenen was geweest om ja te zeggen. Ik durf er ook mijn hand voor in het vuur te steken dat alle programma’s die ik heb gemaakt bij SBS integer zijn. Ook Shownieuws heb ik altijd chic proberen te doen, waarbij ik mensen altijd in hun waarde liet en nooit een sneer uitdeelde.”

En Temptation Island indertijd?
“Vijftien jaar geleden zei Fons van Westerloo: ‘Jij gaat Temptation Island doen. Drie weken naar Thailand. Je gaat volgende week weg en door jou wordt dat een keurig programma!’ Dat heb ik twee seizoenen gedaan. En het was toen ook best keurig allemaal. Heel anders dan nu.”

Jij bent ook een beetje de nette jongen van SBS 6…
“Als presentator begin je vrij breed en dat trechter je steeds meer om uiteindelijk uit te komen waar jij je het lekkerst bij voelt. Ik hou ervan om te horen wat iemand beweegt. Het gaat mij om het verhaal van mensen. En wat dat betreft heb ik nu een fantastisch programmapakket. Overigens, dat SBS 6-imago van stoutste jongetje van de klas klopt allang niet meer. Het is een prima familiezender geworden met mooie programma’s. Boswachter gezocht en Klasgenoten maken SBS 6 tot een prima familiezender. Natuurlijk is SBS 6 in het verleden weleens net over het randje gegaan, maar er mag toch wel een klein beetje reuring zijn?”

Ga jij ook weleens over het randje?
“Eh… Ik ben redelijk in balans.”

Zwak puntje?
“Ik zou het zo niet meteen weten.”

Ik help je: sneakers…
“O ja! Dat is waar. Ik heb een schoenentic.”

Het schijnen er vele tientallen te zijn
“Het zijn er echt heel veel. Ik heb gisteren weer twee nieuwe paren gekocht. Zelfde model in grijs en in zwart. Ik kon niet kiezen.” Viktor buigt zich samenzweerderig voorover: “In Hilversum heb je een winkeltje waar ze prachtige modellen hebben die je niet overal ziet…”

Waar berg je ze allemaal op?
“In de sneakerkast.”

Maar verder gaat het goed met je?

“Haha, zeker. Ik heb het ongelooflijk naar mijn zin. Ik ben echt een zondagskind.”

Klasgenoten | zondag | SBS 6 | 21.30

Reageren