Interview met Yvette van Boven

Yvette van Boven is terug met een nieuw seizoen van Koken met Van Boven. Een gesprek over haar omslag van chef-kok naar kookboekenschrijver en presentatrice en natuurlijk haar passie voor eten. “Ik hoop iedereen te inspireren.”

Ergens halverwege het gesprek zegt Yvette van Boven dat ze eigenlijk een beetje een kluizenaar is. Iets dat je wellicht niet zou denken omdat de kok, kookboekenschrijfster, illustrator en presentatrice nu behoorlijk in de spotlights staat. Maar ze is graag alleen, bekent ze, en werkt ook graag alleen. Tegelijkertijd kan ze de aandacht goed relativeren: de bekendheid komt vooral door haar televisiewerk en de periode dat ze veel promotiewerkzaamheden doet, zoals bij een nieuw boek of nu bij de start van het derde seizoen van haar programma Koken met Van Boven. “Verder ben ik veel zelf aan het werk. Het is heel hard werken om mijn artikelen, recepten en boeken te produceren, maar dat doe ik lekker alleen. Mijn leven is anders geworden sinds ik boeken ben gaan schrijven, maar tot nu toe is het heel erg leuk. Het heeft me veel gebracht, ik ben er trots op dat het zo gegaan is.”

Toegankelijke recepten

Tot een jaar of acht geleden werkte Yvette van Boven als chef-kok in haar restaurant Aan de Amstel. Door fysieke problemen zat ze plots noodgedwongen thuis en besloot ze een kookboek uit te brengen. Alle ideeën, tekeningetjes en recepten die ze de jaren daarvoor verzameld had, kwamen samen in het boek Home Made. Het bleek een bestseller, haar boek is inmiddels over de hele wereld vertaald en uitgebracht. Inmiddels staat de teller al op vier boeken en is er een vijfde in de maak. Haar recepten kenmerken zich door hun toegankelijkheid en eenvoud. Ze moeten goed te doen zijn, anders beginnen de mensen er niet aan, aldus Yvette. Maar ze bevatten wel een draai door een ingrediënt net anders aan te pakken. “Een braadstuk voor Kerst met een knolselderij bijvoorbeeld. Wanneer je dat braadt als een kip is dat gewoon superlekker! Zo kun je mensen op een eenvoudige manier anders naar eten laten kijken. Ik denk vaak dat mensen een gebrek hebben aan inspiratie en ik vind het leuk om handvatten te geven.”

Bewust eten

Koken moet leuk zijn is het uitgangspunt en ze hoopt iedereen met haar recepten te inspireren en enthousiasmeren. Het is een manier van werken die ze al haar hele leven doet. Koken met wat je hebt, alles zelf maken en toch ook durven te variëren. Je zou kunnen zeggen dat ze met haar manier van koken een voorloper was van de huidige trend waarin iedereen zo bewust met eten en koken bezig is. Al wil ze daar niks van weten. “Zo ben ik gewoon. Ik heb mezelf nooit een maniertje aangeleerd of dit mezelf opgelegd. Nee joh, ik schrijf gewoon op wat ik bedenk en dat is niet bewust iets trendy. Ik ben heel impulsief, doe direct wat ik bedenk. Dat doe ik al sinds ik op eigen benen sta.”

Televisie-serie

In haar televisieserie Koken met Van Boven, waarvan maandag het derde seizoen bij de VPRO begint, is ze dan ook volledig zichzelf en kookt ze gewoon volgens haar eigen ideeën. Volgens Yvette zit er in deze serie meer verdieping ten opzichte van de vorige seizoenen. Al wordt er nog net zoveel in gekookt, zegt ze geruststellend. Er blijven twee of drie gerechten gemaakt worden, er komt alleen wat meer achtergrond in.

beestloze pastei’ van pompoen

Neem de aflevering die op de dag voor Dierendag wordt uitgezonden. Niet veel mensen weten dat Dierendag wordt gevierd op de sterfdag van Franciscus van Assisi, die zich onder meer bekommerde om het lot van de dieren. En dus gaat ze op zoek naar de achtergronden van deze heilige en bezoekt ze onder meer een tentoonstelling over hem in Utrecht. En maakt ze een ‘beestloze pastei’ van pompoen, want op Dierendag ga je natuurlijk niet je eigen dieren opeten. “Ik bereid de pompoen net zoals we een dier zouden moeten eten: van nose to tail, dus ook de incourante delen van de pompoen. Het zijn allerlei extra laagjes waardoor zo’n aflevering grappiger en interessanter wordt. En ik leer er zelf ook veel van. Dan duik je in de geschiedenisboeken over eten en lees je hoe dat vroeger werd gedaan, waar je weer nieuwe recepten uit kan ontwikkelen. Je raakt nooit uitgeleerd, dat maakt eten en koken zo bijzonder.” Lachend: “En het mooie is: je moet het elke dag doen, er elke dag inspiratie voor vinden en dat maakt mijn vak onwijs leuk. Heerlijk toch, het is nooit saai!”

Nieuwe keuken

Het is de laatste serie waarin we Yvette in haar vertrouwde keuken zien. Op het moment dat we haar spreken ‘staat ze met de tegeltjes van haar nieuwe keuken in de hand’. Ze was uit haar keuken gegroeid en aldus zit ze nu middenin een verhuizing. Het laatste jaar was sowieso extreem druk, zegt ze. Haar boeken, buitenlandse promotietours, de opnames van deze serie; ze kwam er zelfs amper aan toe om naar Parijs te gaan, waar ze een klein appartementje heeft. Parijs is een soort rustpunt, zegt Yvette, al beseft ze dat het gek klinkt voor een drukke miljoenenstad. “Ik ben dol op de taal, je kunt er makkelijk naar toe rijden en er gebeurt veel in restaurants, een leuke plek om inspiratie op te doen. Ik heb daar ook niet zo’n sociaal leven als hier, dus als ik er ben, ga ik lekker dingen uitproberen en eten testen - samen met mijn man natuurlijk. Het is voor ons een soort buitenhuisje, maar dan tussen allemaal restaurants.”

Koken met Van Boven, maandag 20.25 • NPO 2

Reageren