Aantal volgers op Instagram verdubbeld

The Masked Singer-winnaar Jan Dulles: 'Ik kom nooit meer van Neptunus af'

22 november 2020 15:20 | amusement | Door Jacob-Jan van de Groep

© rtl
Jan Dulles werd vorige week uitgeroepen tot winnaar van het tweede seizoen van The masked singer. De Volendammer (45) geniet een week na de overwinning nog volop na. "Het is heel bijzonder wat zo’n programma doet.”

Als zanger van de 3JS is Dulles wel het een en ander gewend, maar zijn deelname en overwinning aan het kijkcijferkanon van RTL4 overtreft alles. "Als wij normaal een album lanceren, regelt de maatschappij alles. Nu bellen de media ons op voor allerlei interviews voor in de krant en op televisie. Het is bijzonder dat iedereen er wat over wil schrijven. Dan kom je er pas achter wat voor impact zo’n programma eigenlijk heeft.”

Instagram

Naast de enorme media-aandacht heeft Dulles ook een heel nieuw publiek weten te bereiken. "Een hele nieuwe generatie, vooral jonge kinderen, had nog nooit van mij gehoord. Een goed voorbeeld is het aantal volgers op Instagram, dat is verdubbeld. Zelfs in Volendam, waar ik al wel bekend was, word ik door veel meer mensen aangesproken. En er staan nu ook ineens weer groepen kinderen voor de deur. Dat was ik een tijdje ontwend, eerlijk gezegd. Maar ik vind het ook heel leuk en ga naar buiten om een praatje met ze te maken."

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Jan Dulles (@dullesofficial)

Ontkennen

De makers van The Masked Singer vroegen de Volendammer in het voorjaar of hij het zag zitten om mee te doen aan het programma. Na overleg met zijn bandgenoten besloot Dulles het te doen. "Ik moest het wel met hen overleggen, want ik moest dagen blokken in de agenda. Ik kan niet zomaar smoesjes verzinnen voor vijftien opnamedagen. De finale van vorige week hebben wij twee maanden geleden al opgenomen, maar ik moest het geheim houden. Dat was wel het lastigste aan het hele gebeuren, want de uitzendingen waren toen volop bezig en ik werd door zoveel mensen herkend. Ik heb dus maar tegen beter weten in ontkend.”

Water

Zoals bekend werd Dulles het pak van Neptunes, de God van het water, toebedeeld. Een eer, volgens de zanger. "Wij moesten naar een geheime locatie komen, waar ik te horen kreeg welk pak ik kreeg en wie er nog meer meededen aan het programma. Ik heb natuurlijk veel met water, ik woon aan het water en als ik uit mijn raam kijk, zie ik alleen maar water. Ik voel mij dan ook weleens de koning van het IJsselmeer. Dat ik in The Masked Singer de God van het water was, was voor mij een eer.”

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Jan Dulles (@dullesofficial)

Vak

Mede door het coronavirus waren er behoorlijk wat optredens van de 3JS geannuleerd. The Masked Singer was daarom een welkome uitdaging, vertelt Dulles. "Ik heb met zingen het enige dat ik kan laten zien aan heel Nederland. Het is een bijzonder beroep en natuurlijk ons vak, maar eigenlijk heb ik nooit een vak geleerd. Door de coronacrisis begon ik mij dan ook behoorlijk nutteloos te voelen. Al was het ook fijn om thuis te zijn bij de kleine man en in afwachting van ons tweede kind”, refereert Dulles aan de geboorte van dochter Donna op 13 september. "Ze kwam precies tussen de opnames door ter wereld.”

Jeugd

In The Masked Singer deed Dulles heel wat nummers die hij normaal gesproken niet zou zingen. Het beste voorbeeld wat hij daarvan kon geven was zijn eerste optreden met What a man gotta do van The Jonas Brothers. "Dat nummer had ik eerlijk gezegd nog nooit gehoord. Ik zocht hem op en kwam erachter dat hij meer dan een miljard keer gestreamd is. Dat was voor mij een eyeopener dat ik misschien meer muziek van deze tijd moet luisteren en het is een compliment naar de makers toe dat ze op deze manier ook de jeugd willen betrekken.”

Hints

Dat deed Dulles ook door Sign of the Times van Harry Styles te vertolken. Volgens jurylid Carlo Boszhard het beste optreden van de hele reeks. Daarnaast deed de Volendammer nog een aantal suggesties, maar daar werd niets mee gedaan door de programmamakers. Alleen in de finale, toen hij Pride (In the name of love) van U2 zong, kwam dat uit zijn eigen koker. "Dat was de laatste hint. Zodoende deed ik een nummer van U2, die wij met de 3JS ook spelen. Overigens vond ik de rest van de hints veel te duidelijk. Maar ondanks dat er vier miljoen mensen naar het programma keken, wist nog lang niet iedereen dat ik het was. Ook niet na drie keer de hint over The Passion, drie jassen aan de kapstok en dat het telkens over twee van mijn collega’s ging.”

Entertainment

Uiteindelijk won Dulles in de finale van Noortje Herlaar en daarmee een grote studioshow. Smaakt dat naar meer? "Ik vind dat best wel leuk en het smaakt zeker naar meer. Ik denk ook dat ze nooit meer zo’n hoog kijkcijferaantal gaan halen. Iedereen was thuis, mensen konden nergens heen en ze wilden kijken naar een entertainmentshow waar het niet over corona zou gaan. De komende weken komen er nog wat meer muziekprogramma op televisie die voortvloeien uit mijn deelname aan The Masked Singer. De mensen die naar het programma hebben gekeken en mij straks op televisie zien, zullen dat vast weer aan Neptunes linken. Daar kom ik waarschijnlijk nooit meer vanaf, maar wat mij betreft ga ik nu weer gewoon door het leven als Jan Dulles.”

Jurylid

Nu hij aan een grote studioshow heeft geroken, is de link naar een ander groot programma zoals The Voice of Holland snel gelegd. Ziet Dulles een rol als jurylid voor zichzelf weggelegd? "Daar ben ik niet voor gevraagd, maar daar sta ik best voor open. Al vind ik het ook enorm spannend. Om negatieve kritiek op iemand te hebben, terwijl er een miljoenenpubliek kijkt, vind ik lastig en dat zit totaal niet in mijn aard. Maar wie weet komt het in de toekomst nog eens. Op dit moment hebben ze mij sowieso niet nodig.”

Spotify

Zodoende blijft Dulles nog even nagenieten van zijn overwinning in The Masked Singer. Voor de fans komt hij deze week ook met een toetje. "De nummers die ik heb gedaan in The Masked Singer worden beschikbaar via Spotify. Het heeft even geduurd om de rechten te regelen met Zuid-Korea, waar het programma vandaan komt, en met RTL. De nummers zijn niet opnieuw opgenomen en dus exact zoals in de studio gezongen. Mocht dat een succes worden op onze pagina, komt er een eigen pagina van The Masked Singer. Je kunt het dus als een soort pilot zien.”

Rob de Nijs

Daarnaast had Dulles nog een nieuwtje te delen. Met de 3JS heeft hij het nummer Foto van vroeger van Rob de Nijs opgenomen. Die brengt de Volendamse band op 30 november uit bij Omroep MAX ter eerbetoon aan de afscheidnemende De Nijs. “Wij zijn door Radio 5 gevraagd om dat te maken en dat zien wij echt als een eer. Ik heb er zelf ook goede herinneringen aan, want toen ik 23 jaar was zong ik het op het 25-jarig huwelijk van mijn ouders. Het was de eerste keer dat ik live op een podium Nederlandstalig zong. Als ik dat liedje hoor, denk ik automatisch aan die dag. Ik hoop dat wij Rob een net zo’n mooie herinnering kunnen geven."

Meer over