Jan Kooijman ziet toekomst So You Think You Can Dance somber in

18 mei 2015 10:11 | amusement | Door Televizier

© RTL Nederland

SYTYCD beleefde zondag zijn finale, waarin Malik won voor het oog van 331.000 kijkers. Jan Kooijman vreest dat de kijkcijfers dit seizoen te laag waren voor een vervolg.

So You Think You Can Dance sloot zondag zijn minst bekeken seizoen ooit af. De finale, waarin de Belgische Malik er met de winst vandoor ging, trok 331.000 kijkers op RTL 5. Jurylid Jan Kooijman liet dit weekend op Facebook weten dat hij bang is dat So You Think geen vervolg krijgt. "Ik hoop er enorm op. Maar ik ben ook realistisch en ik zie het dus een beetje somber in."

Kijkcijfers

"De kijkcijfers zijn in Nederland de afgelopen paar jaar enorm gedaald," schrijft Jan. "Daarentegen is het programma in België nog steeds een groot succes. SYTYCD is een duur programma om te maken. Zowel voor 5 als voor VTM. Met andere woorden: de twee partijen hebben elkaar nodig om het te kunnen blijven maken."

Jan Kooijman

"VTM en RTL gaan ieder jaar na de finale met elkaar overleggen of er daadwerkelijk een nieuw seizoen zal komen," aldus Jan. Hij hoopt dat de zenders "samen op zoek gaan naar oplossingen (en ik geloof echt dat die er zijn) om van SYTYCD weer een programma te maken dat het niet alleen qua maatschappelijke (en culturele) functie en waardering, maar ook qua kijkcijfers weer goed zal gaan doen. In zowel België als Nederland."

Dan Karaty

Volgens mede-jurylid Dan Karaty is So You Think You Can Dance in Nederland genekt is door 'geschuif in de programmering'. Om het kijkcijfergeweld van Boer Zoekt Vrouw te ontwijken, zond RTL 5 de audities dit jaar niet uit op de gebruikelijke zondag, maar op woensdag. De kijkers wisten de dansshow daar niet te vinden en kwamen ook niet terug toen de liveshows weer op zondag kwamen. Hopelijk voor Jan en Dan probeert RTL 5 het nog een keertje met So You Think, en dan zonder dat geschuif.

Lees ook:
Dan Karaty: SYTYCD genekt door verschuiving naar woensdag

Meer over