Achter de schermen

Janny van der Heijden vertelt dingen over Heel Holland Bakt die je nog niet wist (maar wel wilde weten)

25 februari 2024 10:00 | amusement | Door Marjolein de Jong

© MAX

Natuurlijk mag je proeven van al die lekkere baksels als je bij Heel Holland Bakt werkt. Maar het is ook keihard werken. Daarom zet Janny van der Heijden het productieteam in het zonnetje.

Heel soms zien we in Heel Holland Bakt iemand van de productie door het beeld kruipen om de afwas op te halen. Verder zijn de schijnwerpers in en rond het populaire programma op de thuisbakkers, André van Duin, Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven gericht. Hoog tijd om de mensen van de productie eens in de spotlights te zetten, vindt jurylid Van der Heijden. “We zouden dit programma tenslotte niet zonder hen kunnen maken.”

Het productieteam bestaat uit een productieleider, een producer, een productieassistent en zogeheten runners. Afhankelijk van hoeveel bakkers er in de tent staan, zijn dat er tussen de vier en zeven. Ze jagen hun stappentellers de hoogte in door ervoor te zorgen dat de bakkers alle benodigdheden op hun werkbank hebben staan, dat de afwas wordt gedaan en de werkbanken schoon zijn. “Zij beginnen als eerste, rond half 7 ’s morgens, en vertrekken vaak pas na elven in de avond. Werken bij Heel Holland Bakt is dus zeker niet alleen maar taartjes eten: het is keihard werken.”

Lees ook: Wat gebeurt er met alle baksels uit Heel Holland Bakt? 

Boodschappen doen

Alleen al de inkoop van de ingrediënten is volgens Van der Heijden een enorme logistieke puzzel voor de productie. “Ga maar na. Voor de eerste aflevering moeten ze de ingrediënten bestellen van tien individuele signatuuropdrachten, tien unieke spektakelstukken én de technische opdracht in tienvoud. Dat is een enorme boodschappenlijst. En een razend belangrijke taak: het mag natuurlijk niet gebeuren dat een bakker tijdens de opnames een ingrediënt mist.”

Voordat de inkopen worden gedaan, controleren de culinaire redactie en de juryleden alle recepten uitvoerig. “We willen voorkomen dat we van tevoren al hadden kunnen weten dat iets mis zou gaan. We kijken of de hoeveelheden kloppen en of alle ingrediënten te verkrijgen zijn. Als ik bijvoorbeeld in een recept van hartige taart witte asperges zie staan, waarschuw ik alvast als die niet in het seizoen zijn.”

Tim, Robèrt van Beckhoven, Janny van der Heijden, André van Duin
Tim, Robèrt van Beckhoven, Janny van der Heijden, André van Duin

Afwassen maar

Tijdens de opnamedagen weegt de productie voor iedere bakker de ingrediënten af – plus een beetje extra voor als het misgaat – en zetten ze het juiste ‘gereedschap’ klaar. De bakkers zetten hun afwas in een krat met hun naam erop. “Zo weet de productie precies wie welke spullen op de werkbank heeft staan, om te voorkomen dat de ene bakker vier spatels heeft en de andere nul. Daarbij nemen de bakkers weleens iets van huis mee, zoals een bakvorm of uitsteekvormpje. Op deze manier weten we zeker dat die spullen weer bij de juiste persoon terugkomen.”

Na iedere opdracht zetten de runners de volle kratten in een soort golfkarretje met laadbak en sjezen ze naar de productieruime. Daar wassen ze alle kommen, spatels en pannen zo snel mogelijk af. Van der Heijden: “Ik weet niet of je ooit een pan hebt afgewassen waarin karamel is aangebrand, maar dat is geen fijne klus. En het moet allemaal binnen no-time schoon zijn, want we kunnen niet alles in twintigvoud op voorraad hebben.”

Heel Holland Bakt

Hoewel Heel Holland Bakt dus een logistiek huzarenstukje is, loopt de productie na elf seizoenen als een trein. “Ik kan me nog herinneren dat we in 2013, tijdens het allereerste bakweekend, om half 1 ’s nachts het terrein afkwamen, omdat we veel dingen nog moesten uitvogelen. Inmiddels weten we bijvoorbeeld dat we opdrachten waarin drie soorten koekjes gebakken moeten worden beter kunnen bewaren voor als er wat minder kandidaten over zijn. Want al die koekjes moeten worden voorbereid, geproefd en gejureerd.”

Het is altijd gezellig op de set, ondanks het harde werken. “We werken vanaf dag 1 met een vast team waarin weinig verloop is. En dan heb ik het niet alleen over de productie, maar ook over de mensen van de (eind)redactie, regie, camera, geluid, visagie en styling. Iedereen heeft respect voor elkaar, we realiseren ons dat niemand zonder elkaar kan. De runner met de afwas is net zo belangrijk als ieder ander. Tijdens een hoosbui staat iedereen, van de runners tot de regisseur en Robèrt en ik, met wissers klaar. Heel Holland Bakt doen we echt met zijn allen.”

Heel Holland Bakt is iedere zondag vanaf 20:30 uur te zien bij MAX op NPO1.

Meer over