Voor de veertiende keer kanker

Eva Jinek diep geraakt door interview met Bibian Mentel

16 oktober 2020 11:55 | amusement | Door Andrea Peelen

© Jinek

Eva Jinek was gister in haar talkshow diep geraakt door de zieke Bibian Mentel. Het interview leverde aan het einde van het gesprek natte ogen op bij de presentatrice.

Mentel en haar man Edwin zaten aan tafel bij Jinek vanwege de film Bibian Mentel: Leef. Hierin volgt documentaire-maker Jesse Bleekmolen de snowboardster tijdens een zware periode, waarin ze te horen krijgt dat ze voor de veertiende keer kanker heeft.

Inspirerend 

Alhoewel Mentel inmiddels heel wat gewend was, had ze het nog nooit zo zwaar als in deze tijd. Met de film hoopt Mentel andere lotgenoten te inspireren.

"Ik denk dat iedereen me inmiddels een beetje kent als die goedlachse Bibian die alles weglacht, maar er zit natuurlijk ook een andere kant aan het verhaal", vertelde ze. "Die zit vaak achter de voordeur. Als iedereen weg is, als de deuren en gordijnen dicht zijn, dan vinden wij elkaar", wees ze naar haar man.

Het stelt huilt vaak samen, maar weet dan altijd de kracht te vinden om door te gaan. "We zeggen: nu even huilen, dan huilen we een uur achter elkaar. En daarna is het hup, klaar nu. Morgen is het weer een mooie dag. Ik denk dat dat inspirerend kan zijn voor anderen die in zo’n situatie zitten."

Rolstoel

Mentel zit momenteel in een rolstoel, maar laat zich hier niet door tegenhouden. "Ik maak nog steeds iedere week vorderingen. Door het zwemmen ben ik stapjes aan het zetten. Ik kan nu ongeveer 80 tot 100 meter met een rollator lopen, terwijl mijn benen een jaar geleden niks deden."

Ze vervolgt: "Mijn artsen dachten ook niet dat het zou lukken. Maar ik maak nog steeds vorderingen. En zolang ik vorderingen maak, blijf ik hoop houden. En hoop doet leven."

Deze woorden zorgen ervoor dat Eva Jinek een brok in haar keel krijgt. "Ik was er bijna", zegt ze, om vervolgens af te sluiten met: "Het is een geweldige film. Iedereen moet hem zien."

Leef is vanaf 21 oktober te zien op Videoland.

Meer over