Helemaal van de buis

Johan Derksen (72) stopt met televisie maken: 'Geen zin om door te kabbelen'

28 mei 2021 09:04 | amusement | Door Demi Schoenmakers

© Wessel de Groot
Voetbalanalyticus Johan Derksen (72) stopt volgend jaar met televisie maken. Dat vertelt hij in een interview met het AD.

Zijn besluit licht hij toe in Derksen, de biografie van de hand van Michel van Egmond en Antoinnette Scheulderman, die zaterdag verschijnt. 

Automatische piloot

"Ik doe al 24 jaar hetzelfde kunstje, maar het gaat me tegenstaan", vertelt hij. "Ik betrap mezelf erop dat het steeds meer op de automatische piloot gaat." Het Veronica Inside-gezicht dient zijn contract uit, maar zal vanaf media 2022 van de buis verdwijnen. 

Geen geldwolf

Dit besluit van Derksen ontstond vorige zomer na zijn grap over Akwasi, vertelt hij in zijn biografie. De voetbalanalyticus was het oneens met de insteek van de beruchte racisme-uitzending van Veronica Inside en voelde zich aan tafel aangevallen door zijn eigen collega Wilfred Genee.

Eigenlijk wilde hij toen al stoppen met het programma, maar werd hoogstpersoonlijk teruggefloten door John de Mol. 

Om niet als een geldwolf over te komen, leverde Derksen wel de helft van zijn salaris in. Drie ton ging deels naar een hondenpension in Almere en naar de stichting van Casper van Eijk voor onderzoek naar alvleesklierkanker. 

"Ik ga het niet missen"

De bekende talkshows hoeven hem niet meer te bellen. "Ze hebben me graag aan tafel, omdat ik me overal mee bemoei. Dat geeft reuring, hè. Ik word geëxploiteerd", legt hij uit. "Het gaat me tegenstaan. Al die bekende Nederlanders in al die programmaatjes, ze blijven maar opduiken. Ik wil daar niet bij horen, maar ongemerkt gebeurt dat toch."

En hij vervolgt: "Natuurlijk, iedereen die op tv verschijnt, is ijdel en hebberig. Maar ik heb zoveel andere leuke dingen te doen. Ik ga het niet missen." 

Derksen wil nog twee keer langskomen. Een keer om zijn biografie te promoten en een tweede keer om het Bluesfestival Grolloo op de kaart te zetten. "Maar dan wordt het voor mij tijd om te stoppen. Ik heb geen zin meer om door te kabbelen.”

Meer over