Briljant!

John Williams: 'Met deze uitvindingen moet de wereld een beetje beter worden'

9 Maart 2020 11:00 | amusement | Door Irma Tomas

© Rayzor Sharp

We kennen hem van Een dubbeltje op zijn kant en Help, mijn man is klusser! Zijn programma over uitvindingen, Briljant!, is in wezen hetzelfde. ‘Het gaat altijd over mijn grote interesse in de medemens.’

Tekst: Bram de Graaf

“Laatst zei iemand: ‘In Briljant! krijgen de Nederlandse schuurtjes een podium.’ En zo is het”, zegt John Williams. “Alle uitvinders die in hun schuurtje of achterkamertje iets briljants hebben bedacht, mogen dat bij ons laten zien. Dat kan een geweldig idee zijn, waarvan je denkt: jij bent je tijd ver vooruit. Of het is een heel slecht idee, maar wel erg grappig.” Met deze nieuwe uitvindingen moet de wereld een beetje beter worden gemaakt, of dat nu schoner, socialer of gezonder is.

Batterij zo groot als haartje

Er zaten briljante ideeën tussen, aldus Williams. “Een vrouw die zichzelf de nieuwe Da Vinci noemt, kwam aan met een batterijtje dat zo groot is als een haartje. Het laadt zichzelf op via enzymen in het lichaam en werkt zodoende een leven lang, bijvoorbeeld in een pacemaker. De drager ervan hoeft dus nooit meer opengesneden te worden. Medisch-specialisten zijn laaiend enthousiast.” Een uitvinding die voor veel hilariteit zorgde was ‘crematie op locatie’. “De bedenker toonde een Dinky Toy. Ik zei: ‘Wat is daar nieuw aan?’ Hij vertelde dat het model stond voor een mobiel crematorium. Hoe vaak wacht de volgende groep al bij een crematie? Met de truck kan de overledene naar een zelf uitgekozen plek worden gebracht om in alle rust te worden gecremeerd. De man zei: ‘Zet er een partytent bij en je serveert hier na afloop cake met koffie.’ Hij was zo overtuigend, dat het hele team wel op deze manier gecremeerd wilde worden, haha.”

Kleurrijke types

Er zit dus ook humor in het programma, iets wat Williams belangrijk vindt. Dat komt mede doordat er veel kleurrijke types aan meedoen. “En daar houd ik van”, zegt hij. “Het gaat me niet om de uitvinding alleen, maar ook hoe ze erop zijn gekomen en erover praten.” Het is de rode draad in de programma’s die hij maakt. “Of het nu De slechtste chauffeur van Nederland of Een dubbeltje op zijn kant is; het gaat altijd om mijn grote interesse in de medemens. Als het net even anders is of er een verhaal aan vastzit, heb je me. Ik ben ontzettend nieuwsgierig. Mijn oma zei altijd: ‘Je had een vrouw moeten zijn, want je bent zo nieuwsgierig.’ In die zin ben ik nog steeds dat kind dat altijd vraagt: ‘Waarom?’”

Sint-Philipsland

Williams woonde de eerste jaren van zijn leven in Suriname bij zijn oma, die een klein hotel runde. “Haar belangrijkste les was: ‘Zorg altijd voor je mensen.’ Ook dat zit in me.” Op zijn zesde verhuisden ze naar Nederland en gingen op Sint-Philipsland wonen. “Ik kwam de klas binnen en alle kinderen lachten me uit. Ik dacht: staat mijn gulp open? Maar ze hadden nog nooit een donker iemand gezien. Ik kon twee dingen doen: erop los slaan of ze vertellen wie ik was en mijn cultuur uitleggen. Ik koos voor het laatste en zei: ‘Wij houden van lekker eten. Wat eten jullie?’ Het gevolg was dat ik elke dag om vijf uur bij een ander Nederlands gezin aan tafel zat. Door me open te stellen, accepteerden ze me. Ik was nieuwsgierig naar hen, maar liet ook een stukje van mezelf zien. Dat zie je in mijn werk terug.”

Filmrol

Dat werk bestaat sinds vorig jaar ook uit een theatertour, met de naam R&B Old Skool Hits. Williams laat hierin het publiek kennis maken met de r&b- en soulmuziek uit zijn jeugd, uitgevoerd door deelnemers van The voice. Zelf danst hij enthousiast mee. Het roept de vraag op wie nu de echte John Williams is? “Ik ben een kast met laatjes. Het hangt er vanaf welk laatje wordt opengetrokken. De afwisseling is voor mij heel belangrijk. Vaak wordt me naar mijn ambities gevraagd. Natuurlijk zou ik graag eens in een grote film spelen, al is het een piepklein rolletje. Maar mijn enige echte ambitie is die afwisseling blijven behouden. Zodat ik op een moment kan zeggen: ‘Hé, ik ben 65. Daar heb ik niets van gemerkt. De tijd is zo snel gegaan omdat ik al die tijd met interessante mensen heb mogen praten die elke keer een ander laatje bij me opentrokken.’”

Briljant! | maandag | RTL 4 | 21.25 uur

Meer over