Jort Kelder en Thierry Baudet overwegen tv-programma over Nexit

Jort Kelder ziet een samenwerking met Thierry Baudet voor een mogelijk programma over een 'Nexit' wel zitten. Dat vertelde Kelder in gesprek met Margreet Spijker op Radio 1. Baudet maakt zich momenteel hard voor een dergelijk programma en Kelder gaat hier misschien aan meewerken. 

“Er wordt wel over gepraat of Thierry alleen of ik met Thierry een programma onder de titel Uit Europa in plaats van In Europa ga maken“, zegt Kelder bij Radio 1. “Dan proberen we te argumenteren dat er ook nog andere visies mogelijk zijn dan de in marmer gebeitelde visie van de Nederlandse intelligentia.”

Europa kost je kijkcijfers

De presentator van het populaire Hoe Heurt Het Eigenlijk? is naar eigen zeggen niet de persoon om te bepalen of het Nexit-programma er komt. “Ik weet niet of het gaat gebeuren. We zitten hier in een gezellige omroepbunker en er zijn heel veel mensen die zich ermee bemoeien: omroepen, zenderbazen en dat soort types. Als je Europa zegt, kost het sowieso de helft van de kijkcijfers.”

Geen voorstander

Kelder benadrukt dat hijzelf geen voorstander is van de Nexit, maar hij vindt wel dat de euro moet verdwijnen. Ik vind dat wij níet uit de EU moeten, maar wel dat we uit de munt moeten. Die euro werkt gewoon niet, maar zelfs daar kun je in Nederland geen normaal gesprek over hebben."

Radicaal

Toch vindt de voormalig Quote-topman het belangrijk dat het Nexit-perspectief belicht wordt, want dat gebeurt tot op heden niet op de juiste manier. “Het debat in Nederland is te scherp en wordt te veel op de persoon gevoerd. Je hebt eurofielen en dat zijn bijna religieuzen. Als je aan Europa zit ben je een oorlogshitser en een nationalist. Je kunt er niks van zeggen of je valt meteen in een radicale hoek. Wilders komt er dan bij, terwijl ik me daar totaal niet tot aangetrokken voel."

Bewondering

Een samenwerking met Baudet ziet Kelder wel zitten. Baudet kan rekenen op het respect van de televisiemaker. "Ik bewonder hem om één reden: hij heeft moed in een land waar de intellectuele, politiek correctie elite hetzelfde links liberale geluid laat horenThierry is bereid om heel veel vijanden te maken om een contrair standpunt in te nemen. Dat bewonder ik onmiddellijk in hem."

Reageren