Katja Schuurman over Echt Niet OK!

23 mei 2017 13:36 | amusement | Door Televizier

© KRO

In het humoristische programma Echt niet OK! bespreken Katja Schuurman, Jan Kooijman en Stijn van Vliet de ongeschreven regels die het verschil bepalen tussen goede en slechte manieren. Katja vertelt.

Wat krijgen we te zien?

Jan Kooijman, Stijn van Vliet en ik bespreken sociale ongemakken en ongeschreven regels rondom een thema, zoals het lichaam, geld, werk, kinderen en eten en drinken. Wat doe je bijvoorbeeld als je in een sportschool bent en na het trainen gaat douchen? Loop je dan met een handdoek naar de douche, of ben je helemaal naakt? De gesprekken worden afgewisseld met sketches. Het is een ongelooflijk grappig programma ­geworden. We hebben op de set ook superveel lol gehad.”

Zit er ook een serieuze ondertoon in?

“Niet echt, wat mij betreft. De kijker zal misschien hooguit wat bewuster worden. Zo laten we zien dat het echt niet oké is om in de trein hard te praten. Kijkers die zich daar schuldig aan maken zullen daar in het vervolg wellicht wat meer op gaan letten. Maar het zijn geen reglementen. Het programma is vooral humoristisch vanwege de herkenbaarheid.”

Welke situaties zijn herkenbaar voor jou?

“In de aflevering over kinderen komt de bevalling ter sprake. Zo speel ik een scène waarin ik tijdens een bevalling de hand van Tijn Docter vastknijp en hem helemaal verrot scheldt. Heel cliché misschien, maar ik heb dat ook gedaan. Ook herkenbaar: mijn reactie als ik van mijn geliefde negatief commentaar krijg op mijn kleding. Dan denk ik iets leuks aan te hebben getrokken voor een avondje uit en dan vindt hij het helemaal niets. Daar kan ik zo chagrijnig van worden!”

Je hebt wat ontboezemingen gedaan; enkele daarvan heb je laten schrappen?

“Haha, dat klopt. Net als Bodyscan is dit een programma waarin ik mezelf ben en dingen over mezelf met de kijker deel. Dan wil ik me van tevoren niet gaan censureren. Op het moment dat ik met Stijn en Jan ervaringen uitwissel, vertel ik dingen die ik in interviews nooit zou zeggen. Bij een aantal uitspraken dacht ik achteraf: dit hoeft de kijker niet van mij te weten. Maar er zijn genoeg anekdotes overgebleven hoor, over mijn bevalling ­bijvoorbeeld.”

Aan welke omgangsvormen hecht jij waarde?

“Zelf heb ik weinig met omgangsregels en etiquette. Natuurlijk moet je rekening houden met elkaar. Maar zolang je andere mensen er niet mee lastigvalt, moet je lekker doen wat je wilt. Ik heb bijvoorbeeld een eigenaardige eetgewoonte. Ik snijd en eet met rechts, ­waardoor ik met mijn ­rechterhand steeds mes en vork afwissel. Als je je daar als tafelpartner aan stoort, vind ik dat echt
jouw ­probleem.”

Echt niet OK! Dinsdag 20:30 • NPO 3 

Meer over