Kerstdessert-tip: Finse Pastinaaktaart van Yvon Jaspers

Een keer een ander toetje op tafel met Kerst? Misschien is deze Finse pastinaaktaart van Yvon Jaspers een idee. Volgens de Boer zoekt vrouw-presentator het lekkerste recept uit haar Scandinavische kookboek De keukentafel van het Noorden.

Palsternakkakakku

Taart met pastinaak, kardemomcrème en hazelnoten uit het boek De keukentafel van het Noorden van Yvon Jaspers

8 personen, 60 minuten + afkoeltijd

Ingrediënten

Voor de taart
- 225 g pastinaak
- 1 sinaasappel
- 4 eieren
- 160 ml zonnebloemolie
- 160 ml honing of ahornsiroop
- 1 tl citroenrasp
- 200 g speltmeel
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl kaneelpoeder
- snufje kruidnagelpoeder
- ½ tl pimentpoeder

Voor de topping
- 200 g roomkaas light
- 10 kardemompeulen, zaadjes gemalen
- 1 el honing
- 1 sinaasappel, sap en rasp
- 125 g ongepelde hazelnoten

Voor de garnering
- honing
- extra sinaasappelrasp

Benodigdheden
- oven
- springvorm van 20 cm Ø
- bakpapier
- mixer
- spatel
- taartrooster

Bereiding
1) Verwarm de oven voor tot 175 °C. Vet de springvorm in en bekleed met bakpapier.
2) Schil en rasp de pastinaak en rasp de schil van de sinaasappel. Klop de eieren in een kom schuimig. Voeg de zonnebloemolie en de honing (of ahornsiroop) toe en mix erdoor. Meng pastinaak-, sinaasappel- en citroenrasp erdoor. Zeef meel, bakpoeder, kaneelpoeder, kruidnagelpoeder en pimentpoeder boven de kom en vouw door het beslag met een spatel.
3) Doe het beslag in de springvorm en bak ongeveer 45 minuten in het midden van de oven. Controleer met een satéprikker of de taart gaar is. Deze moet er schoon uitkomen als je hem in het midden prikt.
4) Haal de taart uit de oven en snijd de randen los. Laat afkoelen op een taartrooster.
5) Meng voor de topping de roomkaas met kardemom, honing, sinaasappelrasp en -sap. Zet in de koelkast om op te stijven terwijl de taart volledig afkoelt.
6) Strijk de topping met een spatel over de afgekoelde taart.
7) Rooster de hazelnoten en hak ze grof. Strooi ze vlak voor het serveren over de topping.
8) Garneer met nog wat sinaasappelrasp en honing.

Op het eind hoort het er dan ongeveer zo uit te zien:

Afbeelding

Meer over:

Reageren