Kerstkoken met Rudolph van Veen

20 december 2016 13:25 | amusement | Door Televizier

© Sam Walravens / 24Kitchen

Een ontspannen kerstdiner is geen enkel probleem dankzij deze tips van tv-chef
Rudolph van Veen en zijn recept voor tiramisu.

Als klein jongetje keek ik enorm uit naar het ontbijt tijdens Eerste Kerstdag. Als ik ’s ochtends beneden kwam en het mooie kerstservies stond al op tafel, vond ik dat Kerst echt was begonnen. Die speciale kerstsfeer hing er al, en het ontbijt was net zo leuk en feestelijk als het diner. Ik vond het zelfs een groter feest dan het echte diner, want dat duurde altijd zo lang.”

Kerstkookboek

“Het kerstdiner vindt dit jaar bij mij thuis plaats; ik heb een grote keuken. Ik heb mijn schoonzus vorig jaar mijn kerstkookboek Rudolph’s Christmas gegeven, daaruit heeft ze een aantal recepten gekozen. Ik ben dus niet de kok, maar ben haar assistent. Wat het wordt, weet ik niet; ik heb nog niets gehoord. En mocht het echt niet lukken, ga ik toch gewoon koken? Ik ken mijn rol, haha. In de middag gaan we in elk geval lekker wandelen in de buurt, daarna helpt iedereen thuis mee. Gezellig; ik kijk er enorm naar uit.”

Relax!

Samen werken naar het ideale kerstmenu; dat is een gouden tip van Rudolph. “Vraag alle gasten om een gerecht te verzorgen. Zo deel je ook de kosten – heb je daar ook geen gedoe over. Dat wil nog weleens gebeuren als één persoon altijd het kerstdiner verzorgt. Maar het moet wel gemoedelijk blijven. En relax! Denk er bijvoorbeeld eens aan om het vlees voor je hoofdgerecht in de oven te laten garen. Omdat je zelf minder lang in de keuken hoeft te staan, kun je in de tussentijd spelletjes spelen of een wandeling maken. En bedenk: je hoeft je niet te bewijzen met Kerst – dat moet nu juíst niet!”

Tiramisu met kaneel en kersen
Een van de meest geliefde nagerechten ter wereld, nu in kersteditie!

Nagerecht 6-8 personen
Bereiden ca. 30 minuten + 4 uur wachten

Ingrediënten
* 250 g diepvrieskersen zonder pit 250 ml export-tvgids-articles.json export-tvgids-articles.jsonbak importers.log liones.sh nocache-15203531053178132868 nocache-15203531532994802320 nocache-15203531923015417726 parts phpt2ju4l sedQCqwRO ssh-2moDAsRtFO ssh-ohPzW5fwUu ssh-PAZgH0UqZQ systemd-private-9eb72aa0110d42168b7de722a08728c4-systemd-timesyncd.service-6r13Gt vmware-root koude espresso of sterke koffie export-tvgids-articles.json export-tvgids-articles.jsonbak importers.log liones.sh nocache-15203531053178132868 nocache-15203531532994802320 nocache-15203531923015417726 parts phpt2ju4l sedQCqwRO ssh-2moDAsRtFO ssh-ohPzW5fwUu ssh-PAZgH0UqZQ systemd-private-9eb72aa0110d42168b7de722a08728c4-systemd-timesyncd.service-6r13Gt vmware-root snufje kaneel export-tvgids-articles.json export-tvgids-articles.jsonbak importers.log liones.sh nocache-15203531053178132868 nocache-15203531532994802320 nocache-15203531923015417726 parts phpt2ju4l sedQCqwRO ssh-2moDAsRtFO ssh-ohPzW5fwUu ssh-PAZgH0UqZQ systemd-private-9eb72aa0110d42168b7de722a08728c4-systemd-timesyncd.service-6r13Gt vmware-root 250 g mascarpone export-tvgids-articles.json export-tvgids-articles.jsonbak importers.log liones.sh nocache-15203531053178132868 nocache-15203531532994802320 nocache-15203531923015417726 parts phpt2ju4l sedQCqwRO ssh-2moDAsRtFO ssh-ohPzW5fwUu ssh-PAZgH0UqZQ systemd-private-9eb72aa0110d42168b7de722a08728c4-systemd-timesyncd.service-6r13Gt vmware-root 250 g volle kwark
* 80 g suiker export-tvgids-articles.json export-tvgids-articles.jsonbak importers.log liones.sh nocache-15203531053178132868 nocache-15203531532994802320 nocache-15203531923015417726 parts phpt2ju4l sedQCqwRO ssh-2moDAsRtFO ssh-ohPzW5fwUu ssh-PAZgH0UqZQ systemd-private-9eb72aa0110d42168b7de722a08728c4-systemd-timesyncd.service-6r13Gt vmware-root 3 el amaretto export-tvgids-articles.json export-tvgids-articles.jsonbak importers.log liones.sh nocache-15203531053178132868 nocache-15203531532994802320 nocache-15203531923015417726 parts phpt2ju4l sedQCqwRO ssh-2moDAsRtFO ssh-ohPzW5fwUu ssh-PAZgH0UqZQ systemd-private-9eb72aa0110d42168b7de722a08728c4-systemd-timesyncd.service-6r13Gt vmware-root 250 g cantuccini of lange vingers export-tvgids-articles.json export-tvgids-articles.jsonbak importers.log liones.sh nocache-15203531053178132868 nocache-15203531532994802320 nocache-15203531923015417726 parts phpt2ju4l sedQCqwRO ssh-2moDAsRtFO ssh-ohPzW5fwUu ssh-PAZgH0UqZQ systemd-private-9eb72aa0110d42168b7de722a08728c4-systemd-timesyncd.service-6r13Gt vmware-root 2 el cacaopoeder export-tvgids-articles.json export-tvgids-articles.jsonbak importers.log liones.sh nocache-15203531053178132868 nocache-15203531532994802320 nocache-15203531923015417726 parts phpt2ju4l sedQCqwRO ssh-2moDAsRtFO ssh-ohPzW5fwUu ssh-PAZgH0UqZQ systemd-private-9eb72aa0110d42168b7de722a08728c4-systemd-timesyncd.service-6r13Gt vmware-root Extra nodig rechthoekige vorm van 12 x 22 x 6 cm

Bereiding
Laat de kersen uitlekken en meng de espresso/koffie met de kaneel. Meng mascarpone, kwark, suiker en likeur met een garde door elkaar zodat er geen klontjes in zitten.

Beleg de bodem van een rechthoekige vorm met cantuccini of lange vingers en bedruip met de kaneelespresso/-koffie. Strijk de mascarpone-kwarkcrème erover, verdeel daarover de kersen en
druk voorzichtig een beetje aan.

Herhaal deze stappen nog een keer en zet de tiramisu 4 uur in de koelkast om goed koud te worden en op te stijven.

Bestuif de tiramisu vlak voor het serveren met cacaopoeder.

Meer over