Kijktip: De start van het realityprogramma Gênante Tanden

Ruim 800.000 Nederlanders zijn zó bang voor de tandarts, dat ze er nooit heengaan. "Ik heb me ongelooflijk verbaasd over de omvang van dit probleem", zegt Froukje de Both. 

Nieuw gebit

In Gênante tanden begeleidt ze patiënten die over hun angst heen stappen en na jaren toch plaatsnemen in de beruchte stoel. "Hun tanden zijn enorm aangetast, waardoor ze veelal in een sociaal isolement zijn geraakt. Een nieuw gebit betekent voor hen de wereld. Het is heel mooi wat je dan ziet gebeuren bij die mensen. Ik durf te zeggen dat ze een nieuw leven beginnen."

Doodsbang

In de eerste aflevering vertelt de 49-jarige Ans dat ze al dertig jaar geen tandarts meer heeft gezien. Ze is doodsbang en ziet de man in de witte jas als monster. Haar voortanden bakt ze daarom van klei en ze lijmt ze vast.

Mentale steun

Een behandeling is hard nodig. "De mensen in het programma gaan met lood in de schoenen richting de stoel", zegt Froukje, die de kandidaten zo goed mogelijk probeert te ondersteunen.

Geruststellen

"Ik probeer een rustgevende rol te spelen. En we hebben een fantastische tandarts erbij, die op een fijne manier de mensen geruststelt door heel duidelijk te vertellen wat er gaat gebeuren."

Tips voor de kijkers

Het programma kan ook kijkers helpen bij het overwinnen van hun (lichte) tandartsangst. Naast het grote verhaal telt elke aflevering ook kleine items over mensen met gebitsproblemen. En zijn er tips, weetjes en feitjes te zien.

Meer over: