Kijktip: Freek Vonk redt de neushoorns in Freek tegen de stropers

Iedere dag maken stropers in Zuid-Afrika jacht op neushoorns. Het aantal gedode dieren is in tien jaar tijd met maar liefst 9000 procent gestegen en de neushoorn wordt nu met uitsterven bedreigd.

Krugerpark

Bioloog Freek Vonk laat in de vierdelige reeks Freek tegen de stropers zien hoe ernstig de situatie is. Met een patrouilleteam trekt hij het Krugerpark in. Hier vinden ze een gestroopte neushoorn. Ook redden ze een verdwaald kalfje, waarvan de moeder is gedood. 'Neushoornstropers gaan gruwelijk te werk', vertelt Freek. 'Vaak hakken ze de hoorn af terwijl het dier nog leeft. Babyneushoorns waarvan de moeder is gestroopt worden vervolgens aan hun lot overgelaten. Ze komen om van de honger en de dorst.' Hij bezoekt een weeshuis voor kalfjes die dit lot bespaard is gebleven.

Ivoor

De handel in hoorn is al jaren verboden. Toch worden er ieder jaar weer meer neushoorns gestroopt. Vooral in Azië zijn de afgehakte hoorns gewild. Ze worden er voor veel geld verkocht als genees- of genotsmiddel. Voor stropers weegt het grote geld dat de handel oplevert ruimschoots op tegen het risico om gepakt te worden.

Vijftig miljoen jaar

Freek Vonk: 'Neushoorns leven al meer dan vijftig miljoen jaar op aarde. Ze hebben onder andere ijstijden en grote prehistorische hyena's overleefd. Het zijn machtige dieren die respect verdienen. Maar als de illegale jacht in dit tempo doorgaat, dan sterven ze uit en zijn we te laat.'

Dinsdag kondigde Freek ook aan dat hij de stichting No Wildlife Crime is gestart, om daarmee nog meer strijd te leveren met de stropers. 

Reageren