Kijktip: The Passion

Jim de Groot speelt Jezus, Shirma Rouse vertolkt Maria en Robert ten Brink vertelt het Paasverhaal. Enschede is dit jaar het decor van The Passion.

Vanuit Enschede wordt dit jaar het Paasverhaal The Passion verteld. In de registratie verbeeldt Jim de Groot Jezus, die zijn laatste dagen doormaakt. Deze artiest kreeg ­kritiek te verduren van onder meer Henny Huisman, omdat hij altijd heeft gezegd atheïst te zijn.

Atheïstisch

"Wat het leuk maakt om te doen, is dat iedereen er zo’n mening over heeft", vertelde Jim onlangs in RTL ­Boulevard. "Het valt me op dat er al vier Jezussen zijn geweest die ook niet in God geloofden. Maar omdat ík heb gezegd dat ik atheïstisch ben opgevoed, krijg ik dit over me heen."

Kruis

Zangeres Shirma Rouse vertolkt Maria en Jon van Eerd speelt de rol van Pontius Pilatus. Robert ten Brink praat de zangstukken aan elkaar. Discipelen Petrus en Judas worden gespeeld door Jeroen van der Boom en Jeroen van Koningsbrugge. Zoals ieder jaar loopt ook dit jaar weer een stoet mensen mee met het grote lichtgevende kruis dat naar het hoofdpodium wordt gedragen. Bridget Maasland loopt mee als verslaggeefster.

Enschede

Voor de stad Enschede is mede gekozen vanwege de symboliek. De groep discipelen vertrekt vanuit Roombeek, de wijk waar vijftien jaar geleden een vuurwerkfabriek ontplofte. Er kwamen toen 23 mensen om het leven en huizenblokken werden weggevaagd. Inmiddels is de wijk weer opgebouwd. Het is de vijfde keer dat The Passion wordt gehouden. De editie van vorig jaar speelde zich af in Groningen. Er keken toen 3,2 miljoen mensen.

The Passion 2015 is donderdagavond om 20.30 uur te zien op NPO 1.

Lees ook:
Dave Roelvink had een verrassing moeten zijn in The Passion.

Reageren