Knappe koppen in Het Beste Brein van Nederland

26 maart 2016 11:00 | amusement | Door Televizier

© William Rutten

Art Rooijakkers en Victor Mids presenteren een nieuwe quiz op de zaterdagavond: Het beste brein van Nederland. Televizier sprak met Art en Victor. 

Kenden jullie elkaar al?

Victor: „Een beetje.” 
Art: „De laatste keer dat ik Victor sprak, kwam ik hem naar aanleiding van een publieksonderzoek een prijs brengen, sindsdien hebben we een heel goede relatie. Maar Victor weet alles en zag dit natuurlijk al aankomen.”
Victor: „Het was ook een mooie prijs: de beste illusionist van het jaar. Haha, hoeveel illusionisten zijn er nou helemaal?”

Heb je chemie nodig om dit ­programma samen te maken?

Art: „Dat heb je altijd nodig, ook hiervoor. Al is het niet zo dat we veel samendoen in Het beste brein. Ik presenteer en Victor licht de onderwerpen toe in de studio.” 
Victor: „Ik denk dat het belangrijk is dat je een gemeenschappelijke passie hebt, en die hebben we. We vinden het leuk om over de spellen te praten en over hoe we het willen aanpakken.”
Art: „Het brein is ook een fascinerend onderwerp. In die machine in je hoofd gebeurt zo veel.”

Er doen zestien kandidaten mee, elke week valt er iemand af. Wat zijn dit voor deelnemers? 

Art: „We hebben een casting gedaan en daar zijn duizenden mensen op afgekomen. Daarvan zijn er een paar honderd uitgenodigd, en nu mogen de beste zestien meedoen aan Het beste brein. Dat zijn dus mensen die hetzelfde in hun hoofd hebben zitten als jij en ik, alleen bij hen zit het allemaal zo goed in elkaar dat ze dingen kunnen waarvan ik versteld sta.”
Victor: „Je hoeft niet hoog te ­scoren op een IQ-test, maar moet wel street smart zijn. En je moet een scherpe concentratie hebben. Overigens stellen we geen kennisvragen in deze quiz. Niet: ‘Wat is de hoofdstad van Frankrijk?’” 
Art: „Want dat is Berlijn, dat weet iedereen. Het gaat in Het beste brein om boerenslimheid die we op heel verschillende vlakken gaan testen. Van sociaal tot ruimtelijk inzicht, opmerk­zaamheid en logisch redeneren.” 
Victor: „Ik vertel tussendoor hoe je je brein optimaal fit houdt en daarnaast ga ik de straat 
op en voer ik braintests uit bij mensen. Geen magie, maar het ligt in het verlengde daarvan. Het brein kan namelijk verbluffende dingen.” 

Kunnen jullie een voorbeeldvraag geven? 

Art: „Je moet bijvoorbeeld kijken naar een groep mensen die oversteekt op een zebrapad en daar stellen we ­vragen over. Dat begint ­makkelijk met ‘hoe veel mensen waren er?’ Maar daarna vraag ik bijvoorbeeld: ‘hoe veel mensen kwamen er van elke kant?’” 

In het persbericht wordt gerept over een ‘indrukwekkende show’. Wat is er zo indrukwekkend aan?

Art: „Als we het ruimtelijk inzicht van kandidaten willen testen, komt er bijvoorbeeld een dancegroep optreden. En er zijn trampolinespringers die sommen doen. Het is absoluut niet saai en droog. In de studio gebeurt er heel veel, er is een prachtig decor en Victor is de kers op de taart. Dit programma komt van oorsprong uit Denemarken en is ook uitgezonden in Duitsland, Groot-Brittannië, Zweden en Noorwegen, maar nergens hebben ze de toevoeging die Victor onze show gaat brengen. Hij geeft een extra dimensie aan Het Beste Brein.” 
Victor: „Ik vind het vooral leuk dat het bijna onmogelijk is om als kijker níet mee te spelen. Dit is zo meeslepend, en dat gaat alle afleveringen zo door.”

Zouden jullie zelf bij de laatste ­zestien kandidaten zijn geëindigd? 

Art: „Victor wel. Daarom zijn wij een grappige combinatie: Victor als arts en illusionist, die weet hoe het brein werkt en hoe je het zo optimaal mogelijk kunt inzetten, en ik heb De slimste mens gewonnen.”

Dat is een leuk programma-idee: de winnaar van De Slimste Mens tegen die van Het Beste Brein! 

Art: „De ‘ultimate battle’. Leuk. Maar dan wil ik Victor als coach.” 

Art, je was tot voor kort op zaterdagavond te zien in Wie is de Mol? en nu weer met Het beste brein. Je bent duidelijk de ster van NPO 1. 

Art: „Nou, dat weet ik niet, hoor, maar we zijn wel blij dat Wie is de Mol? het zo goed heeft gedaan op de zaterdag. Het beste brein is ook zo’n programma waar je met het hele gezin voor gaat zitten. Naar zo’n programma kijk ik zelf ook het liefst op zaterdag.”

Victor, wanneer ga jij meedoen aan Wie is de Mol? 

Victor: „Ik ben nog niet gevraagd.” 
Art: „Daar mag je helemaal niks over zeggen! En niets is natuurlijk wat het lijkt...” 

Niemand zou Victor vertrouwen!

Victor: „Dat zou inderdaad weleens heel interessant kunnen worden. Maar eerst maar eens Het Beste Brein tot een goed einde brengen.”

Meer over