Koude oorlog tussen Common Linnets Ilse en Waylon

De spanningen tussen Ilse de Lange en Waylon waren te snijden in de aanloop naar het Eurovisie Songfestival. Dat bleek in de Profiel-aflevering rond de zanger.

Als The Common Linnets stonden Ilse en Waylon garant voor het beste Eurovisie Songfestival in jaren. Calm After The Storm was goed voor een tweede plaats, maar achter de schermen was het alles behalve koek en ei.

Waylon spreekt Ilse de Lange niet meer

Kort na het Songfestival succes koos Waylon er voor te breken met Ilse en zich te richten op z'n solowerk. Profiel-presentator Fons de Poel was benieuwd of Waylon zijn zangpartner nog weleens sprak. "Nee, en dat is ook goed", was z'n antwoord. "We hebben elkaar niet zoveel meer te zeggen." Fons vroeg hem te reageren op een uitspraak van Ilse, die het Songfestival debacle in interviews "de donkerste periode in haar carrière" noemde. Waylon, met een grijns: "Tsja, dan heeft ze niet veel meegemaakt."

Frustraties op weg naar Kopenhagen

Profiel onthulde dat Ilse en Waylon op weg naar het Eurovisie Songfestival over zo'n beetje alles van mening verschilden, wat leidde tot ruzie en frustraties. Waylon deed ook een duit in het zakje door te vertellen hoe Calm After The Storm feitelijk zonder zijn inbreng is geschreven. "Ik had de eerste regel geschreven en toen werd de schrijfsessie afgebroken. "We gaan morgen wel verder", werd gezegd. Ik kom de volgende ochtend de studio in en het liedje is afgeschreven."

Niemand vertelt Waylon wat te doen

In de uitzending wordt vooral duidelijk dat Waylon als artiest en als mens vooral zijn eigen weg wil gaan en weigert zich naar anderen te schikken. "Vervolgens wordt het liedje opgenomen en dan gaan er twee mensen tegen mij vertellen hoe ik het moet zingen, dat ik meer moet klinken als een Johnny Cash. Er was ook een stylist die een setje had uitgezocht wat ik zou moeten dragen op het podium... Ik zag er gewoon hetzelfde uit als de rest van de band! Alleen m'n hoed was anders. Als je onderdeel wordt van de band 'Ilse de Lange en The Common Linnets... dan ben ik slechts een Common Linnet."

Twee kampen

De situatie werd in Kopenhagen zelfs zo erg dat Ilse en Waylon aan aparte tafels zaten, zo vertelt Waylons manager Paul Brinks. "Er waren twee kampen. Wat een feestje had moeten worden is een draak van een feest geworden.... Met een wonderlijk succes, maar laten we blij zijn dat die twee niet met elkaar zijn doorgegaan want ze hadden elkaar wat aangedaan. Als die verplicht waren nog eens anderhalf jaar met elkaar door te gaan, samen in een busje te zitten, dat was een ramp geworden."

De hele uitzending is HIER terug te zien.

Meer over:

Reageren