Interview

Leonie ter Braak doet mee aan Het Perfecte Plaatje op Reis: 'Ik ben niet zo stressbestendig'

10 mei 2023 10:00 | amusement | Door Jef Willemsen

© William Rutten

Leonie ter Braak neemt in Het Perfecte Plaatje op Reis samen met zeven andere bekende amateurfotografen de camera ter hand in Zuid-Afrika. Haar jaren als fotomodel bleken de presentatrice niet direct te helpen.

Moest je lang twijfelen toen je gevraagd werd voor ‘Het Perfecte Plaatje op Reis’?

“Integendeel, ik werk graag met beeld. Mijn management weet al jaren: ‘Als Het Perfecte Plaatje belt, hoef je niet te twijfelen.’ Je merkt ook dat er heel veel interesse is om voor dit programma gevraagd te worden. Sinds bekend is dat ik meedoe, ben ik al door meerdere collega’s aan mijn jasje getrokken met de vraag of ik misschien niet subtiel Tijl Beckand of William Rutten kan tippen dat zij best openstaan voor deelname. Dat geef ik allemaal braaf door, af en toe een zaadje planten kan geen kwaad. En ik snap de interesse: het was een hele bijzondere ervaring om nota bene naar Zuid-Afrika te mogen om daar foto’s te maken. Ik was er nog nooit geweest, dus de reis alleen al was al een geweldige ervaring.”

Wat kun je zeggen over de groep?

“Het is een heel eclectisch gezelschap: Jaap Jongbloed, Eloise van Oranje, Rick Brandsteder, Tatum Dagelet, zangeres Numidia el Morabet, Rob Dekay en Youtuber Wildebras. De hele groep is ontzettend fanatiek, maar op een prettige manier. Iedereen helpt elkaar en probeert de ander naar een hoger niveau te duwen. Ook na de opnames hebben we veel gelachen met elkaar.”

Hoe is het om opnieuw met Rob Dekay op reis te zijn voor een spelshow?

“Ja, dat is echt bijzonder. We zaten in 2020 al in hetzelfde seizoen van Wie is de Mol?. Toen we te horen kregen wie er nog meer meegingen, kreeg ik van hem meteen een appje: “We’ll meet again, van China naar Zuid-Afrika.” Hij beloofde dat ik dit keer de echte Rob ging zien, de vorige keer was hij vooral druk om als Mol zoveel mogelijk chaos te veroorzaken.”

Wat is je grootste valkuil als fotograaf?

“Ik ben niet zo stressbestendig. Er komt zoveel kijken bij een shoot: een invalshoek verzinnen, modellen regelen, zorgen dat alle camera-instellingen kloppen en ondertussen tikt de tijd door. Door al die druk slaan de zenuwen bij mij toe en word ik heel chaotisch.”

Heb je als fotomodel dan geen extra ervaring met camera’s?

“Dat zou je denken. Ik sta al sinds mijn veertiende voor de camera, maar ik was destijds drukker met poseren dan met de vraag hoe de techniek werkte, haha. Lenzen, diafragma, sluitertijd, al die technische termen waren nieuw voor me. Deelnemers aan het reguliere seizoen krijgen maanden voorbereidingstijd. Bij Het Perfecte Plaatje op Reis hebben we slechts een paar weken. Dat leerproces was dus echt een snelkookpan.”

Wie is je geduchtste tegenstander?

“Dan kom ik toch weer bij Rob uit. Hij was de best voorbereide van ons allemaal en kende de camera echt van binnen en van buiten. Hij wist precies wat hij deed. Wat dat betreft was hij ook dit keer toch weer een beetje mijn Mol.”

Het Perfecte Plaatje op Reis is vanaf 10 mei iedere woensdag om 20:30 uur te zien op RTL4.

Meer over