Opgelicht

Maarten van Rossem hield naar gevoel over aan deelname Per Seconde Wijzer

3 november 2021 09:36 | amusement | Door Jacob-Jan van de Groep

© Tom Cornelissen

Maarten van Rossem deed mee aan de jubileumuitzending van de quiz Per Seconde Wijzer, maar de historicus en De Slimste Mens-jurylid heeft daar een naar gevoel aan overgehouden.

In de duizendste aflevering van de door Erik Dijkstra gepresenteerde quiz kwam Maarten van Rossem volgens hem bedrogen uit toen de vragen die hij voorgeschoteld kreeg niet in het interessegebied zaten dat hij had opgegeven.

Rare vragen

"Mijn interessegebied was simpel: de Verenigde Staten na 1945. Maar met de beste wil van de wereld kun je niet zeggen dat dit interessegebied daadwerkelijk het onderwerp was van de vragen", vertelt Van Rossem in zijn eigen podcast.

Een vraag over de invoering van de Jodenster in Nederland spande voor hem de kroon. "De raarste vraag van allemaal, die geen zak met de Koude Oorlog te maken heeft."

Opgelicht door redactie

Van Rossem was onaangenaam verrast over de handelswijze van de redactie van het programma. "Ik voelde me opgelicht, zeker na die vraag. De redactie heeft zich volstrekt niet gehouden aan de gemaakte afspraken, dus ik heb nog een boze mail gestuurd."

Goede doel

Van Rossem kreeg daar naar eigen zeggen geen bevredigend antwoord op. Met NOS-sportpresetator Jeroen Stomphorst, die antwoord gaf op sportvragen, zamelde Van Rossem geld bijeen dat is gedoneerd aan het vaccinatieprogramma van UNICEF.

Kijkers waren eerder al verbijsterd door het optreden van Maarten van Rossem in Per Seconde Wijzer. Beluister hier de hele podcast waarin Maarten op kenmerkende wijze zijn eigen verbazing onder woorden brengt. 

Shownieuws maakte er later ook nog een item over. Bekijk het hier:

Meer over