Reis door de tijd

Martijn en Chantal over 10 jaar The Voice of Holland

15 november 2019 13:00 | amusement | Door Televizier

Martijn Krabbé en Chantal Janzen presenteren vanaf vrijdag het 10e seizoen van The Voice of Holland. Televizier sprak het duo tijdens de opening van de The Voice of Holland pop-up-store in Utrecht. “The Voice haalt niet zomaar wat koekenbakkers binnen.”

Hoe is het om zo tussen 10 jaar The Voice-geschiedenis te staan?

Chantal: De makers hebben gedaan wat ik de afgelopen maanden heb gedaan, namelijk in 10 jaar Voice-historie duiken. Het is echt een reis door de tijd.

Martijn: Als je het zo allemaal bij elkaar ziet, denk ik wel: jeetje wat een werk allemaal. En wat een rijkdom ook, zoveel verscheidenheid aan talenten. Daar ben ik toch wel heel dankbaar voor, dat mensen die zo talentvol zijn naar ons programma komen.

Martijn, herinner je je alles nog van de afgelopen tien jaar?

M: Natuurlijk onthoud je de ene artiest beter dan de andere, maar alles wat ik hier in de pop-up stoter terugzie, weet ik eigenlijk nog heel goed. Ik kan ook de situaties en het moment waarop ik ze voor het eerst sprak nog wel terughalen. En ik heb zelf ook heel veel te danken aan het programma en dat komt dat ook allemaal weer terug. Zoals? Ik heb al 10 jaar werk, won een Televizier-Ring en een Beeld en geluid-award voor Beste presentator. Dat had ik zonder The Voice nooit gehad.

Chantal: Die award voor presentator had hij zonde the Voice ook wel gehad hoor!

Hoe vinden jullie het om samen The Voice te presenteren?

Martijn: Geweldig, heel bijzonder. En we hebben het al eens gedaan (derde seizoen van Idols in 2005., red), maar zaten toen beide in een heel andere fase van onze carrière.

Chantal: Toen zat ik in een ei!

Martijn: Het was spannend. Zeker als dat een van je eerste presentatieklussen is. En dan ook nog meteen duo-presentatie, een van de moeilijkste dingen die er zijn! 

Hoe gaat de duo-presentatie nu?

Martijn: Het gaat heel goed. Chantal is erg goed op de hoogte en weet precies wat er gebeurt en wat de situatie is. Daarbij is ze heel geestig, erg prettig om mee te werken.

Chantal: Je weet dat The Voice een goed format is, dat geeft vertrouwen. Ik heb er al aan mogen proeven toen ik in Duitsland The Voice Kids presenteerde, dus ik wist al dat de Voice-cultuur een cultuur is waar ik van hou. Het blijft ook na tien jaar nog overeind. Mede doordat er niet zomaar wat koekebakkers bij gehaald worden. Kijk maar naar de coaches; de top van de Nederlandse muziek zit daar.

Chantal, hoe vind je het om kandidaten op te vangen waarvoor niet gedraaid is?

Chantal: Ik maak dat nu voor het eerst mee en ik voel me daar wel ongemakkelijk bij als die mensen na hun optreden stil van het podium lopen. Ik vond het bij Hollands Got Talent ook moeilijk om op de knop te drukken als ik vond dat het optreden moest stoppen. Je wilt bij The Voice natuurlijk dat er voor iedereen gedraaid wordt, maar zo werkt het niet.

 

Martijn, hoe is het om dit tien seizoen zonder Wendy van Dijk te presenteren?

Martijn: Natuurlijk was het de bedoeling om samen met Wendy die tien jaar vol te maken, maar zij kwam er niet uit met de onderhandeling en stapte over naar een andere zender. Ik denk dat RTL heel goed van de gelegenheid gebruik heeft gemaakt om het programma te verfrissen en te verjongen door Chantal in te zetten. Ze zijn mij alleen vergeten te vervangen, haha! Maar ik hoop voor Wendy dat ze bij haar nieuwe werkgever de weg omhoog weer vindt.

Wat is er verder opvallend of anders aan seizoen 10?

Chantal: Omdat dit het jubileumseizoen is, hebben we in de knock-out fase geëxperimenteerd met gast-coaches. Onder meer Ronnie Flex komt langs en dat pakte er goed uit.

Martijn: Verder hebben we dit jaar opvallende veel aanmeldingen van jonge mensen. Meisjes van 17, 18 jaar die dan heel verlegen binnenkomen, maar waarvan je stijl achterover slaat als ze beginnen te zingen! Gaaf dat de Voice dat nog steeds weet te bereiken.

Wat zegt zoiets?

Martijn: Dat de Voice een kweekvijver is en blijft voor talent. Mensen zeggen vaak: maar we horen niks meer van de winnaars, dus het is geen succes. Maar die vergeten ook dat Marco Borsato na het winnen van de Soundmixshow eerst nog vijf jaar met hoed en snor braderieën heeft afgelopen voor hij John Ewbank ontmoette en doorbrak met Nederlandse liedjes. Er zijn maar een paar liedjes die echt een hit kunnen worden. Die moet je maar net te pakken hebben. Ik weet zeker dat als makkelijker zou gaan, dat je van veel mensen nog steeds veel meer zou horen dan nu. The Voice kan de carrière van artiesten van nu een boost geven! En kijk maar naar Dennis van Aartsen, de winnaar van vorig jaar. Die heeft zijn baan heeft opgezegd en staat nu met een Big band in theater. Dat is toch geweldig!

The Voice of Holland zie je elke vrijdag om 20.30 uur bij RTL 4

Meer over