Jubileum!

Tien jaar The Voice of Holland: wist je dit al?

8 november 2019 12:05 | amusement | Door Televizier

© William Rutten
The voice of Holland viert dit seizoen zijn tienjarig jubileum. Wat staat de kandidaten deze reeks te wachten en hoe succesvol is de talentenjacht inmiddels?

Tekst: Dominique Hofman

Wisseling van de wacht

Voor het eerst in tien jaar staat er een andere presentator naast Martijn Krabbé en dat is niet de minste. Nu Wendy van Dijk voor SBS 6 werkt, neemt Chantal Janzen het stokje van haar over. Ze noemt Martijn ‘mister The voice’: “Het programma kan niet zonder hem. Hij heeft zo’n eigen stijl. Qua omgang met kandidaten heb ik veel van hem geleerd. Normaal wil ik iemand snel een knuffel geven, maar Martijn wacht liever af. Ik wil sowieso niet al te klef doen met de kandidaten. In principe ben ik een beetje een kerel.” Chantal vindt het niet erg dat ze de kids- en seniorversie aan Lieke van Lexmond en Jamai Loman overlaat: “Het is juist leuk als je het voor een bepaalde periode doet. Je wil ook niet steeds dezelfde hoofden op tv zien.”

Rappersstrijd

De coachstoelen zijn dit seizoen opnieuw gereserveerd voor Anouk, Waylon, Ali B en Lil’ Kleine. Oudgediende Ali B is nu al zes jaar coach, maar heeft net als Lil’ Kleine nog geen winnaar in zijn team gehad. De rappers moeten dit seizoen dus nog meer overtuigingstactieken inzetten om de grote talenten binnen te hengelen. De kandidaten moeten vooral hun borst natmaken voor de altijd pittige Anouk. Mochten ze haar niet bevallen, dan krijgen ze dat in geuren en kleuren te horen.

Drie keer is scheepsrecht

The voice is de hofleverancier van het Songfestival en verdient volgens kenners als Carlo Boszhard meer credits. Van België tot Australië: de laatste jaren hebben er veel Voice-veteranen op het Europese podium gestaan. De Nederlandse Joan Franka met haar indianentooi was in 2012 als eerste aan de beurt, al veroverde ze weinig harten met haar zelfgeschreven liedje You and me. Oud-winnaar OG3NE was wel een finaleplek gegund. De vrouwen kregen in 2017 veel lof voor Lights and shadows, maar het winnende lied liet nog twee jaar op zich wachten. Dat was natuurlijk Arcade van Duncan Laurence.

Buitenlands succes

Na het succes van de eerste The voice of Holland in 2011 stond de Amerikaanse zender NBC te springen om het format te kopen. Inmiddels is de talentenjacht een van Nederlands grootste tv-exportproducten, met meer dan 150 landen als afnemer. The voice kids is tegenwoordig in 35 landen te zien en inmiddels heeft ook The voice senior veel belangstelling. België beleeft dit najaar de buitenlandse primeur.

Gevulde prijzenkast

John de Mol is de afgelopen jaren vaak geprezen voor zijn originele talentenjacht. Zo heeft het programma al drie Beeld en Geluid Awards op zak. In 2011 was het genomineerd voor de Televizier-Ring, maar moest toen zijn meerdere erkennen in Voetbal international. Een jaar later was het wel raak. Ook in Amerika boekt The voice succes: de Amerikaanse versie heeft daar al vier Emmy’s op zak.

The voice of Holland | RTL 4 | 20.30

Meer over