Meneer Reimers over Herrie in De Druiventros

25 Oktober 2017 12:02 | amusement | Door Televizier

© Roy Beusker

In Herrie in De Druiventros stoomt Herman den Blijker een Brabantse hotelfamilie klaar voor de concurrentiestrijd met een gloednieuw Van der Valk hotel. Zijn trouwe compagnon Meneer Reimers vertelt.

1. Wat troffen jullie aan in De Druiventros?
“Een sterke familie die met slimme verhuurpraktijken de crisis heeft overleefd. Drie algemene ruimtes in het hotel worden permanent verhuurd aan commerciële partijen. Dat hebben ze handig aangepakt, maar aan het hotel zelf was dertig jaar niets gedaan. Dat was achtergebleven in de jaren 80, echt Brabants, gezellig donkerbruin met gordijntjes, nogal oubollig voor onze begrippen.”

2. De verhuur liep dus prima, wat was dan de urgentie?
“Op 5 kilometer afstand wordt een gloednieuw Van der Valk hotel gebouwd met tweehonderd kamers, dat over een paar maanden opengaat. Ze moesten dus snel een omslag maken, want als je nu de aansluiting mist, ben je de klos. Herman en ik proberen ze daarom uit 1980 te halen en naar 2020 te brengen.”

3. Het is een familiebedrijf, maakt dat het lastiger omdat er misschien meer emotie bij komt kijken?
“Een familiebedrijf is absoluut lastiger. We hebben te maken met een vader, een moeder en een dochter die getrouwd is met een voormalig autoverkoper. Een ontzettend aardige man, hij kletst vijf kwartier in een uur, maar hij heeft weinig verstand van horeca. Emotie speelt een grote rol. Bij ons is afspraak afspraak, maar zodra wij onze hielen lichten is er weer een familieberaad en dan moet alles opeens toch anders.”

4. Waar worstelen ze het meest mee?
“Vader en moeder moeten de zaak eigenlijk overdragen aan hun dochter en schoonzoon. Dat betekent loslaten en je kinderen fouten laten maken, een klassiek dilemma. Maar die twee jongelui wonen met de kinderen in het hotel en oma wil elke dag de kleinkinderen zien. Ze zitten dus nog steeds elke dag met zijn allen bij elkaar. Dat maakt het moeilijk.”

5. Hoe is het om zo lang bovenop een bedrijf te zitten?
“Vroeger, in Herrie in het hotel deden we één hotel in vijf dagen. Het was best lekker om na vijf dagen de deur achter je dicht te trekken: tot ziens, de groeten. Omdat we nu steeds een hele serie maken over één hotel, en weken bezig zijn, is het wel een stuk intensiever. Als je binnenloopt en ziet dat iets wéér niet is opgelost, kan dat frustrerend zijn. Die irritatie zie je terug op tv en dat is ook logisch. Herman en ik zijn geen marionetten, wij tonen onze emoties.”

6. Wat is het geheim van uw samenwerking met Herman den Blijker?
“We komen beiden uit verschillende disciplines en vullen elkaar daardoor volledig aan. Ik loop de keuken niet in en Herman komt niet in de kamers van het hotel. Hij zegt: ‘Opa, jij weet het beter dan ik.’ Natuurlijk hebben we weleens meningsverschillen, we zijn geen doetjes. Maar ruzie zullen we nooit krijgen. We hebben onvoorwaardelijk respect voor elkaars kunnen.”

Herrie in De Druiventros - woensdag, RTL 4 • 21.30

Meer over