Proost

Merel Westrik bespreekt alcoholgebruik vrouwen in Slokje Teveel?

7 januari 2022 14:30 | amusement | Door Esther Hut

© Cornelie Tollens

Merel Westrik komt met het nieuwe programma Slokje Teveel?, waarin ze het alcoholgebruik onder vrouwen bespreekt.

Na de feestdagen vinden veel Nederlanders dat ze het even rustiger aan moeten doen met de alcohol. Daarom staat januari vaak in het teken van Dry January, een uitdaging waarbij mensen proberen een maand lang geen alcohol te drinken.

Slokje Teveel?

In Slokje Teveel?  bespreekt Merel met experts en ervaringsdeskundigen het onderwerp. Waarom vinden we drinken zo normaal? Hoe slecht is het? Of valt er juist iets voor te zeggen om wél te drinken? Ook heeft Merel een bijeenkomst van ex-alcoholverslaafden bijgewoond, waar ze vrouwen ontmoet die hun aangrijpende verhaal delen.

Merel Westrik

“Onze band met alcohol; het heeft iets intrigerends,” zegt Merel Westrik. “Ik denk dat ik op alle hoogte- en dieptepunten in mijn leven een glas in mijn hand heb gehad. Valt er iets groots te vieren: champagne. Is er verdriet, dan moet dat gestild worden met iets sterks. Ik hoor het mezelf vaak zeggen: ‘ik ben wel toe aan een borrel’. En het is ook zo geaccepteerd. Als je niet drinkt ben je al snel ‘ongezellig’ of ‘saai’. Moet je het nog uitleggen ook. En als je niet zwanger, islamitisch of aan de antibiotica bent, word je vaak ook nog overgehaald. ‘Ah, kom op, ééntje.”

Isa Hoes

Voor Slokje Teveel? hebben twintig bekende Nederlandse vrouwen hun drankgebruik bijgehouden. Drinken zij geregeld een glaasje alcohol of valt het best mee? Onder andere Anita Witzier, Susan Smit, Roos Schlikker en Isa Hoes hebben een maand lang een alcoholdagboek bijgehouden en bespreken de uitkomst. 

Slokje Teveel? is donderdag 27 januari om 20.30 uur op Net5 te zien.

Meer over