Noraly Beyer wil geen hoofddoek in NOS Journaal

Noraly Beyer is geen voorstander van een nieuwslezeres die een hoofddoek draagt. “In de huidige samenleving zou dat provocerend zijn”, stelt de voormalig presentatrice van het NOS Journaal. 

Noraly Beyer zou het zeer onverstandig vinden als de NOS een nieuwslezeres aanneemt met hoofdbedekking. “In Saoedi-Arabië kan het nieuws niet zónder hoofddoek gepresenteerd worden. Nederland is een seculier land, als politiemensen, rechters of nieuwslezers hier een hoofddoek gaan dragen, zou dat tot onrust leiden”, vertelt de voormalig anchor van het NOS Journaal aan de Volkskrant.

Huidskleur

Beyer weet als geen ander dat het uiterlijk van een nieuwslezeres voor heel wat onrust kan zorgen. Toen ze in de jaren 80 aan de slag ging bij de NOS regende het klachten vanwege haar huidskleur. “Ik heb veel kwetsende brieven gekregen, maar aan vrouwen was men inmiddels wel gewend”, zegt ze.

De luchtige kleding van Dionne Stax

De aandacht die vrouwelijke nieuwslezers krijgen is niet alleen negatief. Zo werd er niet al te lang geleden nog vol lof gesproken over de vogelblouse van Dionne Stax. En de luchtige kleding van de blondine kreeg ook de handen op elkaar. Daarmee lijkt het af en toe een beetje een Dionne Stax-show te worden, maar dat kan volgens Beyer niet de bedoeling zijn. “Een nieuwslezer moet er goed uitzien, maar niet te goed. Het gaat niet om háár, maar om het nieuws. Mijn eigenwaarde heb ik ook nooit aan mijn uiterlijk ontleend.”

Meer over: