De Terugkeer

NPO ziet niets in al geschreven opvolger De Joodse Raad

5 mei 2024 16:05 | amusement | Door Jacob-Jan van de Groep

© Mark de Blok/EO
De Joodse Raad is een hit bij de NPO, maar de omroep ziet niets in het vervolg De Terugkeer. Dat zegt scenarist Roos Ouwehand in het NPO Radio 1-programma Met het Oog op Morgen.

Ouwehand werkt inmiddels anderhalf jaar aan het scenario voor de serie De Terugkeer, die zich afspeelt in het jaar nadat de Tweede Wereldoorlog is afgelopen. Toch krijgt ze maar geen groen licht van de NPO. "We hebben vorige week gehoord dat de NPO niet geïnteresseerd is in de serie."

Tien personages

Toch legt de scenarist zich niet zomaar bij het besluit neer. "Dat is een hele bittere pil en daar is het laatste woord nog niet over gezegd. De NPO vond de serie te ingewikkeld, omdat er te veel hoofdpersonages zouden zijn. Dat zou de kijker niet snappen", zegt Ouwehand in het radioprogramma. De Terugkeer zou tien personages volgen. In Oogappels, ook van de hand van Ouwehand, worden er zelfs meer dan twintig gevolgd.

Toespraak

De Joodse Raad trok gemiddeld anderhalf miljoen kijkers bij de NPO. Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, verwees in haar toespraak op 4 mei zelfs naar personage Virrie Cohen. De verzetsstrijdster redde vanuit de crèche tegenover de Hollandse Schouwburg, waar Joodse mensen werden samengebracht voor transport, honderden baby's.

Mozaïekvertelling

"Tijdens het maken van De Joodse Raad kwam ik veel verhalen tegen die ik steeds interessanter ging vinden", aldus Ouwehand. "Nederland lag in puin, het was een grote chaos. Ik wilde een mozaïekvertelling maken over allemaal personages die terugkeren naar Nederland. Mensen die te werk gesteld waren in het buitenland bijvoorbeeld."

Meer over