Interview

Nick en Simon wanen zich in kerstsferen: 'Genieten!'

23 december 2021 10:00 | amusement | Door Tijgerbloed Teksten

© AVROTROS

Nick Schilder en Simon Keizer zijn zelf dol op kerstliedjes. Een kerstspecial van hun tv-hit Onmogelijke Duetten lag daarom voor de hand. ‘Als ik ‘Last Christmas’ hoor denk ik: die leuke maand komt er weer aan.’

1. Wat voor gevoel moet een goed kerstliedje bij jou opwekken, Simon?

“Een gevoel van nostalgie, vooral. Kneuterigheid, saamhorigheid. Een geslaagd kerstliedje moet voor mij een lekkere ‘ouderwetse’ vibe hebben. Die overgeproduceerde hedendaagse kerstliedjes slaan voor mij de plank mis. Ze missen de juiste sfeer. Wij hebben zelf ook aardig wat kerstliedjes opgenomen, wij steken bewust onze kerstalbums in een jazzy jaren 50 bigband-jasje. Om dat nostalgische gevoel nog beter te benaderen.”

2. Nick, wat is voor jou het geheim van een goed kerstliedje, welke ingrediënten moet het hebben?

“Het geluid van de ‘sleigh bells’ is natuurlijk onmisbaar. Verder is het leuke van kerstmuziek dat het best een beetje clichématig mag zijn. Inhoudelijk gaan die liedjes vaak over het zoeken naar warmte tijdens de wintermaanden, het aansteken van het haardvuur en het samen zijn met elkaar. Niets meer en niets minder dan dat. Het komt in vrijwel elk kerstnummer terug en dat vind ik ook het leuke aan dit genre.”

3. Wat is voor jullie het allerbeste kerstliedje ooit?

Simon: “Lastig, dat is voor mij eigenlijk elk jaar anders, ik heb niet één favoriet. Maar ik krijg wel altijd een heel warm gevoel als ‘Last Christmas’ van Wham! weer voor de eerste keer op de radio voorbij komt. Dan denk ik: ah, die leuke maand komt er weer aan.”

Nick: “Ik heb ook niet één nummer dat boven alles uitsteekt. Maar als ik iets moet zeggen: ik vind Sam Smiths versie van de klassieker ‘Have yourself a merry little Christmas’ echt prachtig. Genieten. Ik vind zijn versie zo mooi vanwege de behendigheid en het gemak waarmee hij het zingt. Hij laat hiermee voor mij echt horen dat hij een van de beste zangers van het moment is.”

4. Heb je van huis uit bepaalde kerstmuziek meegekregen die je nu ook nog steeds draait, Simon?

“The Cats hebben ooit, in de jaren 70, een album uitgebracht met kerstliedjes. Er staan veel klassiekers op: ‘Ave Maria’, ‘Silent night’, ‘Lonely Christmas’. Dat album draaide ik vroeger en komt ook nu nog steeds aan bod, jaar in jaar uit.”

5. Nick, Welke muziek draai jij tijdens de feestdagen?

“Nou, voor mij begint dat begin november, dan gaat Sky Radio aan, in die periode ‘The Christmas Station’, daar hoor je de meeste kerstmuziek. Zo bouw ik het langzaam op en kom ik helemaal in de sfeer. Onze nieuwe kerstplaat Christmas favourites bevat trouwens veel bekende kersthits. Muzikaal zit het dus wel goed rond de feestdagen.”

6. Zingen jullie thuis ook veel tijdens de kerstdagen?

Nick: “Er wordt sowieso eigenlijk het hele jaar door veel gezongen bij ons thuis, met Kerst is dat niet anders.”

Onmogelijke Duetten Kerstspecial is donderdag 23 december om 21:30 uur te zien op SBS6.

Meer over