Insiya móet naar huis

Ontvoerd: John van den Heuvel bijt zich vast

Peuter Insiya werd in 2016 gewelddadig ontvoerd naar India. Ze is nog steeds niet terug. John van den Heuvel beet zich vast in de zaak, zo is te zien in de Ontvoerd special.

LEES OOK

Meer over Insiya

Tekst: TijgerbloedTeksten

Er is enorm veel media-aandacht voor Insiya, helpt dat?

“Samen met Nadia, de moeder van Insiya, zorg ik er juist voor dat de zaak in de media blijft. Als de tegenpartij op geen enkele manier wil meewerken moet je wel. Er zijn zo veel schrijnende ontvoeringen, voor je het weet verflauwt de aandacht. Dit is op dit moment de enige manier om druk op de ketel te houden.”

De moeder van Insiya schreef een brief aan koningin Máxima, was dat jouw idee?

“Nadia is een zeer intelligente vrouw die zelf met allerlei ideeën komt. Ze zit niet lamgeslagen op de bank, ze vlogt, ze organiseerde een manifestatie op de Dam. Dat stimuleert mij ook om door te gaan. Nadia geeft mijn hele team energie om ermee door te gaan. We bellen niet dagelijks, maar zeker een paar keer per week.”

Insiya is nog zo klein, denk je dat ze haar moeder straks nog herkent?

“Dat hangt ervan af. Als de vader over haar is blijven praten en foto’s laat zien wel, anders zal het moeilijk zijn. De ervaring leert wel dat de band na een hereniging snel weer groeit. Kinderen zijn heel flexibel. Maar er zal schade zijn, dat kan niet anders.”

Doet de Nederlandse regering in jouw optiek genoeg?

“In woord wel, er is betrokkenheid vanuit Buitenlandse Zaken en ook Mark Rutte heeft zich ermee bemoeid. Ik vind wel dat er wat harder kan worden opgetreden tegen India. Natuurlijk is dat land een belangrijke handelspartner, maar er mogen best wat kritische vragen worden gesteld. Deze vader heeft met veel geweld, met hulp van een soort ontvoeringscommando, dat meisje uit de armen van haar oma gerukt. Dat staat los van de voogdijkwestie, het is een strafrechtelijk vergrijp waarvoor de vader internationaal wordt gezocht. En India werkt nergens aan mee.”

De vader loopt ondertussen nog vrolijk rond in India.

“Ja, meneer waant zich onaantastbaar en hij hitst iedereen op met nep-informatie. Deze man heeft zo’n groot ego, hij denkt niet aan het belang van zijn kind. Onbegrijpelijk. Hij maakt mij het leven ook zuur, probeert een internationaal opsporingsbevel tegen mij uit te laten gaan. Ik zet er geen stap minder om, maar het hindert mij wel. Ik moet me verweren met een advocaat, er tijd insteken. Ik kan nu ook niet meer naar India omdat ik de kans loop om gearresteerd te worden zodra ik een voet op Indiase bodem zet.”

De dag dat Nadia haar kindje weer in de armen sluit, hoe zal dat voor jou zijn?

“Dat zou fantastisch zijn, een enorme opluchting. Ik heb nog steeds goede hoop dat we het voor elkaar gaan krijgen. Deze zaak is echt onder mijn huid gekropen, het spookt vaak door mijn hoofd. Je zou zelf maar in zo’n situatie zitten, iedereen die kinderen heeft kan begrijpen hoe zij zich voelt.”

Ontvoerd | dinsdag | RTL 4 | 21.30

Meer over:

Reageren