Vooravond nieuw seizoen

Oud-winnares Anna van Heel Holland bakt kijkt terug op haar avontuur

15 december 2019 11:00 | amusement | Door Irma Tomas

© MAX

Met het zevende seizoen van Heel Holland bakt op het punt van beginnen, kijkt oud-winnaar Anna Yilmaz terug op haar bakavontuur. En ze vertelt over haar toekomstplannen.

Tekst: Dominique Hofman

Haar favoriete baksels zijn hazelnootschuim- en citroenmeringuetaart. De 29-jarige Anna Yilmaz weet wel wat lekker is. Tien maanden na haar Heel Holland bakt-overwinning geeft de Amersfoortse een kijkje in haar drukke bakbestaan.

Hoe kijk je terug op je avontuur bij Heel Holland bakt?
“Ik heb zo veel gelachen met iedereen en vond het oprecht jammer als iemand naar huis moest. Ik ging er zelf niet van uit dat ik ver zou komen, want iedereen deed zijn stinkende best. Toen de finale steeds dichterbij kwam, wilde ik die natuurlijk wel halen. Maar dat ik daadwerkelijk zou winnen, had ik nooit verwacht. Achteraf gezien ben ik ook verbaasd over mijn creativiteit. Hoe heb ik ooit die tulpentaart uit de finale kunnen bedenken?”

Wat was je strategie tijdens de wedstrijd?
“Ik ben echt een pietje precies, dus ik streepte continu af wat ik al gedaan had en bedacht alvast oplossingen voor doemscenario’s. Dat doe ik ook in mijn werk bij de marine.”

Ga je nu anders naar het programma kijken?
“Ik heb er zelfs nog meer zin in, want ik hoef niet meer de schijn op te houden. En ik weet nu hoe het eraan toegaat in de tent. Op tv lijkt het bijvoorbeeld alsof Janny en Robèrt heel snel klaar zijn met jureren. Maar tijdens de opnames duurde het soms wel anderhalf uur voordat jouw baksel aan de beurt was, omdat ze voor iedereen ruim de tijd namen.”

Welke tip wil je de nieuwe kandidaten meegeven?
“Blijf dicht bij jezelf en laat je niet gek maken door wat mensen over je zeggen. Opeens heeft heel Nederland een mening over je. Dat is best bizar. Zelf heb ik me er toen niets van aangetrokken en dat doe ik nog steeds niet.”

Je hebt Bak mee met MAX gepresenteerd. Hoe was dat?
“Lastig en eng. Bij Heel Holland bakt was ik gewend om langs de camera te kijken, maar nu moest ik er recht inkijken. Dat voelde heel onnatuurlijk. Gelukkig heb ik van deze ervaring geleerd en weet ik wat bij een eventuele volgende keer anders moet. Zo mag het allemaal wel wat spontaner. Nu kom ik nog te serieus over.”

Heb je nog andere toekomstplannen?
“Ik wil graag mijn eigen koffietent openen in Amersfoort, waar je kunt lunchen en taart eten. Ik zit nu niet op zee, maar doe de voorlichting voor de marine. Mijn collega’s begrijpen volkomen dat ik daarmee op een gegeven moment ga stoppen. Na mijn winst zijn er zo veel deuren opengegaan. Waarom zou ik mijn droom niet laten uitkomen?”

Wie heeft je besmet met het bakvirus?
“Dat heb ik van mijn oma, moeder en tantes uit Turkije. Als we daar waren, hielp ik hen met baklava maken of broodjes vullen. Op een gegeven moment ging ik ook mijn eigen verjaardagstaarten bakken. Zoals bij iedereen begon dat met de bakmixen uit de winkel, maar ik werd steeds fanatieker.” 

Welke bekende bakker is jouw grote voorbeeld?
“Momenteel niemand, maar vroeger was Robèrt van Beckhoven mijn held. Toen ik hem voor het eerst zag in zijn bakkerij in Oisterwijk, was ik helemaal onder de indruk. Ik vertelde hem dat later en hij reageerde helemaal verbaasd. Volgens mij denken meer mensen die van bakken houden zo over hem. Geweldig om te zien dat hij dan ook de tijd neemt voor een praatje.”

Wat maakt bakken nou zo leuk?
“Het is heel ontspannend. Het liefst sta ik de hele dag in de keuken, ik zie dat echt niet als werk. Ik kan ook helemaal verliefd worden op een mooie tulbandvorm en me erop verheugen om die te gebruiken. Verder vind ik het fijn om mensen te zien genieten van mijn baksels. Mijn oma kan niet meer bakken, dus dan vind ik het leuk om zoiets als gevulde speculaas voor haar te maken. Sowieso bak ik liever zelf iets dan dat ik het in de winkel koop. Maar tegelijkertijd denk ik ook: wat doe ik mezelf toch steeds aan?”

Heel Holland bakt, vanaf zondag 15 december • NPO 1 - 21.35 uur

Meer over