Peter van der Vorst over Van der Vorst Ziet Sterren

Peter van der Vorst (45) begint woensdag aan een nieuw seizoen van zijn interview-programma Van der Vorst ziet sterren. ‘Ik heb nooit een stroef interview met een Nederlandse gast gehad.’

Bij welke beroemdheden ga je dit keer op de koffie?

“In de eerste aflevering ben ik bij RTL-presentatrice Nicolette Kluijver, die vertelt over haar ziekte. Zij had het voorstadium van longkanker. In Los Angeles bezoek ik oud-wielrenner Thomas Dekker, die opzien baarde met zijn biografie. Zijn vriendin, een twintig jaar oudere, steenrijke dame, woont in Beverly Hills en Thomas is daar vaak. Verder gaan we dit seizoen langs bij Hans Kraaij jr. en zijn vrouw, bij Marc de Hond, Yfke Sturm, Fred van Leer, Xander de Buisonjé en zijn vrouw en Anna Nooshin. Ook bezoeken we in Chili de familie Pos uit het programma Helemaal het einde!

Hoe lastig is het om elk seizoen genoeg sterren te vinden?

“Verrassend genoeg is het lijstje telkens weer snel gevuld. Bij het kiezen van de gasten hanteren we enkele voorwaarden. De persoon moet op dit moment in de belangstelling staan, bereid zijn ons thuis te ontvangen en een verhaal te vertellen hebben. Sommige BN’ers interview ik nu voor de tweede keer, zoals Yfke Sturm en Nicolette Kluiver. Er is in de tussentijd zo veel met ze gebeurd, dat dat genoeg stof oplevert voor weer een boeiend gesprek.”

Waar zijn de buitenlandse sterren gebleven?

“Die hebben we al drie jaar niet meer. Het bleek dat de Nederlandse items door onze kijkers het meest werden gewaardeerd. Ik snap dat wel. Bij de Nederlandse gasten mogen we thuis filmen en kunnen we mensen uit hun directe omgeving te spreken krijgen. Bij buitenlandse sterren mag je blij zijn als je tien minuten van hun tijd krijgt.”

Hoe bereid jij je voor?

“Ik lees oude interviews en achtergrondinformatie van de gast. Als ik iemand interview die net een boek heeft geschreven, lees ik dat helemaal. Ik kom vaak wel goed beslagen ten ijs, ja. Maar ik heb ook geleerd om die informatie los te laten zodra ik bij iemand thuiskom. Dat zorgt voor meer spontaniteit.” 

Wanneer is een interview geslaagd?

“Als ik de BN’er op een andere manier heb leren kennen. Dat hij of zij zich echt heeft opengesteld en dingen zegt die ik niet eerder heb gehoord. In de meeste gevallen lukt dat. Ik heb nooit een stroef interview met een ­Nederlandse gast gehad. Waarschijnlijk omdat ik zelf ook open ben. Als de camera niet draait, deel ik ook dingen over mijzelf. Daardoor ontstaat er altijd wel een klik. Het scheelt ook dat ze mij van tv kennen; ze weten dat ik te vertrouwen ben.”

Van der Vorst ziet sterren vanaf woensdag 17 mei, 21.30 uur • RTL 4

Meer over:

Reageren