Rambam gaat undercover in het Dolfinarium

1 maart 2016 14:55 | amusement | Door Televizier

© VARA

In een nieuwe aflevering van Rambam wordt het Dolfinarium onder de loep genomen. Het park heeft volgens de makers van Rambam meer weg van een circus dan van een dierentuin. 

Eén van programmamakers ging voor het onderzoek een paar dagen undercover bij het populaire zeezoogdierenpark en legde daar de omstandigheden van de dieren tegen de meetlat van circus en dierentuin.

Circus

Het park heeft volgens de makers van Rambam meer weg van een circus. Mensen kunnen op de tribune in een halve cirkel kijken naar wilde dieren die trucjes doen in ruil voor eten. Alhoewel het Dolfinarium een dierentuinvergunning heeft, lijkt het hierdoor toch meer op een circus. En voor circussen is het sinds vorig jaar verboden om wilde dieren te houden. Parken krijgen een dierentuinvergunning wanneer zij dieren in een natuurlijke omgeving houden en een educatieve functie hebben. En daar schort het ook aan bij het dolfijnenpark. 

Onduidelijke communicatie 

Er blijkt veel mis te zijn rondom de communicatie van het park. Zo leven viertien mannetjes dolfijnen een groot deel van hun leven in een klein, chloorhoudend bassin en niet in de natuurlijke omgeving van zestien miljoen liter zeewater, zoals het Dolfinarium zegt. Ook de educatieve functie van het Dolfinarium is onduidelijk. Informatie over de dolfijnen is summier en bezoekers laten weten weinig op te steken van hun bezoek.

Rambam is op woensdag 2 maart om 22.00 uur te zien bij VARA op NPO3. 

Meer over