Nieuw

Ruben Nicolai: 'LEGO Masters is topsport'

11 april 2020 10:25 | amusement | Door Irma Tomas

© RTL/William Rutten
Het gaat vanaf zaterdag op RTL 4 los met LEGO. Heel veel LEGO. In LEGO Masters strijden acht duo's uit Nederland en België om de titel LEGO Master 2020. Wij spraken presentator Ruben Nicolai.

LEGO is zeker niet alleen maar kinderspeelgoed, ook voor veel volwassenen is LEGO een favoriete vrijetijdsbesteding. En dan hebben we het niet meer over een simpele kiepwagen of een auto. Nee, in LEGO Masters worden de meest spectaculaire bouwwerken gemaakt van de felgekleurde steentjes uit Denemarken.

Kürt Rogiers

Omdat het programma een co-productie is met België, presenteert Ruben Nicolai de show samen met Kürt Rogiers, die we in Nederland nog wel kennen van de serie Costa! en Try before you die. Enig jurylid is 'brickmaster' Bas Brederode, al jarenlang senior ontwerper bij LEGO in Denemarken. De hoofdprijs is 25.000 euro en een reis naar Denemarken. Ruben Nicolai keek af en toe zijn ogen uit tijdens het programma. 

Is LEGO Masters een soort Heel Holland bakt maar dan met LEGO?
"Ik snap dat je dat zegt, maar er zijn ook zeker verschillen. Heel Holland bakt is overzichtelijk en een beetje braaf. Hier moeten de deelnemers in de eerste aflevering een gebouw maken waar ze 18 uur mee bezig zijn. Daarna denken ze klaar te zijn, maar komt er een enorme twist die heel veel inventiviteit en doorzettingsvermogen vraagt. Met een quiche ben je na anderhalf uur wel klaar maar dan heb je in dit programma net de fundering. Het is topsport."

Werd je verrast door de creaties van de deelnemers?
"Als presentator ben je af en toe een paar uur even weg en als je dan terugkomt, is het ongelooflijk om te zien hoe iets groeit. Ik stond af en toe met open mond te kijken. En ze doen alles uit hun hoofd hè? Probeer maar eens een draak te maken zonder tekening. Deze mensen zijn een soort architecten."

Zien we hier dit de beste LEGO-bouwers van de lage landen aan het werk?
"Bij veel programma's is het moeilijk om goede kandidaten te vinden maar voor dit programma kregen we honderden aanmeldingen. De meeste uit de LEGO-community, die enorm is. Er zaten zoveel leuke mensen bij! Het niveau is heel hoog."

Waarom is het een co-productie met België?
"Dat zal wel iets met geld te maken hebben, maar zoals ik ook tegen de kandidaten zei: 'Als je dit programma wint, ben je wel mooi meteen de beste van Nederland en België."

Is dit een programma voor een groot publiek?
"Ik denk het wel. Sinterklaas had ons de Zweinsteinschool van Harry Potter cadeau gedaan en die heb ik samen met m'n kinderen in elkaar gezet, dat was hartstikke leuk om te doen. Je bent hier als volwassene namelijk even goed in als een kind. Dat geldt denk ik net zo voor LEGO Masters. Ik vermoed dat veel gezinnen zin in LEGO krijgen door dit programma."

Wat is het mooiste wat je hebt gezien?
"In een aflevering zagen we voorwerpen door het midden. Een elektrische gitaar, een tuinkabouter, een broodrooster. De deelnemers moesten de andere helft met LEGO aanbouwen. Maar ze moesten ook aan de achterkant laten zien hoe het apparaat in kwestie werkt. Niet echt, maar op een LEGO-manier. Daarbij kwamen ze met fantastische creatieve en grappige oplossingen. Bijvoorbeeld een mannetje dat een vuurtje maakt om je brood te roosteren." 

Je bent zelf op het moment succesvol met Quarantaine TV dat je maakt met vrienden Ruben van der Meer en Tijl Beckand. Smaakt dat succes naar meer voor wanneer deze hele periode voorbij is?
"We hebben al meer dan anderhalf miljoen views. Fantastisch! We zijn ermee begonnen om de mensen iets te geven waar ze onbezorgd om kunnen lachen, tussen alle ellende van de RIVM-cijfers door. Deze periode gaan we er sowieso mee door en daarna moeten we maar zien. Het is hoe dan ook enorm leuk om te doen."

LEGO Masters, zaterdag - RTL 4 om 20.00 uur

Meer over