Ruben Nicolai over De Gezondheidstest

Eten we gezond en slapen we wel genoeg? Wie meedoet aan de RTL Gezondheidstest krijgt het – soms best confronterende – antwoord. Presentator Ruben Nicolai moest er ook aan geloven.

Wat gaan jullie doen in dit nieuwe programma?
“Aan de hand van zeven gezondheidsthema’s bespreken we het gedrag en de gezondheid van kijkers. Elke uitzending stellen we twintig vragen en het is de bedoeling dat je via een app eerlijk antwoord geeft. Neem de vraag ‘hoeveel uur slaap je per nacht?’ Veel mensen zeggen: ‘Ik ga om elf uur naar bed’. Maar dan gaan ze in bed nog anderhalf uur met hun telefoon aan de slag. Eigenlijk ga je dus pas om half een slapen. En slaapgebrek is dus erg slecht voor je.”

Er worden ook medische experimenten uitgevoerd op BN’ers én op jullie zelf.
“Ja, ik heb voor het programma een ‘vet-check’ laten doen in een ziekenhuis. Ik ging erin met de gedachte dat ik veel te zwaar was. Helaas, dat bleek te kloppen. Ik ging er zenuwachtig heen en ik kwam er terneergeslagen vandaan. Het was best confronterend.”

Dus daarna heb je meteen het roer omgegooid?
“Dat zou wel moeten, de afgelopen maanden heb ik zo ongezond geleefd. Ik moet er echt iets aan doen. Maar als ik eerlijk ben heb ik net bij de lunch een stokbroodje met worstjes en mayonaise en frietjes met nog meer mayonaise en dan nog drie zielige slablaadjes als excuus gegeten.” Hij lacht: “De grote gedragsverandering is bij mij dus nog niet opgetreden.”

Aan welke test onderwerpt je copresentator Wendy van Dijk zich?
“Dat is echt leuk, we gaan haar stress meten tijdens een liveshow van The voice. Er kijken twee miljoen mensen naar dat programma, voor de kandidaten is het zenuwslopend, er staat dus heel wat op het spel. Ik ben benieuwd of Wendy kalm blijft of juist met een hartslag van 200 op het podium staat. Ze heeft veel ervaring. Je zou dus zeggen dat het haar weinig doet, maar aan de andere kant: zelfs Elvis Presley was bloednerveus als hij opging.’

Gezondheid is hot, iedereen lijkt ermee bezig
“Ja, dat komt, denk ik, doordat het best goed gaat in Nederland. Als er overvloed is ga je op een gegeven moment nadenken. Kan het niet wat minder? Moet ik niet wat gezonder worden? In dat opzicht is het bijna een luxeprobleem. Maar vergis je niet, overgewicht bijvoorbeeld, is echt wel een groot probleem in Nederland. Veel mensen zitten net als ik in de categorie overgewicht.”

Verwacht je dat kijkers hun gedrag echt gaan veranderen hierdoor?
“Het is zeker geen programma met een opgeheven vingertje. Maar door de vragen die we stellen word je wel geconfronteerd met je eigen gedrag. Ik denk dat het wel inzicht geeft. Er komen dankzij onze expert professor Jaap Seidell ook veel interessante wetenschappelijke feitjes voorbij die je graag doorvertelt op verjaardagen.”

RTL Gezondheidstest, donderdag - RTL 4 • 20.30

Meer over:

Reageren