Rudolph van Veen positief verrast door niveau Over smaak valt te twisten

Meesterkok Rudolph van Veen presenteert vanaf 29 augustus Over smaak valt te twisten samen met Irene Moors. In deze nieuwe kookcompetitie strijden kookclubs in een rechtstreeks duel om het lekkerste gerecht neer te zetten. www.Televizier.nl sprak met Rudolph van Veen over zijn nieuwe kookavontuur.

Voor het eerst sinds Live and cooking en Life4You zijn Rudolph van Veen en Irene Moors weer samen te zien op televisie. Voor het nieuwe SBS 6-programma Over smaak valt te twisten duikt het tweetal de keuken in met verschillende kookclubs en dat bevalt Rudolph harstikke goed. "Het voelt heel vertrouwd. We hadden al langer de wens om weer wat samen te doen", aldus de meesterkok. 

Van georganiseerde clubs tot jonge gasten

De kookcompetitie was volgens Rudolph 'een vrij programma'. De deelnemende clubs variëren in professionaliteit. "We hebben strak georganiseerde kookclubs met een structuur, discipline en geborduurde namen op de kookjassen. Er zijn ook groepjes van jonge gasten die een keer in de maand gezellig samenkomen om te koken en vooral veel plezier beleven."

Verrassingen

Van Veen heeft geen voorkeur voor georganiseerde groepen of amateurs. "Er zit in allebei iets. Mensen die goed kunnen koken, kunnen je heel leuk verrassen. Deelnemers die nieuw zijn op kookgebied hebben veel terrein te winnen. Je kookniveau hoeft niet de doorslag te geven. Uiteindelijk gaat het erom dat mensen het eten proeven en het lekker vinden."

Improviseren

Deelnemende teams hebben vaak al een idee paraat over welk gerecht er gekookt moet worden. Toch moeten de kandidaten een beroep doen op hun fantasie. "De gerechten worden samengesteld met ingrediënten van onze markt. Hier liggen allerlei producten zoals groenten, vlees, peulvruchten, kaas en zuivel. Teams moeten binnen tweeëneenhalf uur een voor- en hoofdgerecht maken voor twintig personen. Dit levert soms verrassingen op en het improvisatievermogen van de kandidaten wordt uitvoerig getest." 

Thuis ook maken

Het niveau van de gerechten valt bij de kok in de smaak. "Er zitten gerechten bij die ik ook eens wil maken. De samenstelling ontstaat vaak ter plekke met de ingrediënten die de kandidaten voorhanden hebben. Ze maken het voor een grote groep met zijn vieren, maar als je goed oplet, dan kun je het thuis ook voor twee of drie personen maken."

Over smaak valt te twisten is vanaf 29 augustus om 21.30 uur te zien bij SBS 6. 

Lees ook: De belangrijkste nieuwe SBS-programma's van dit najaar

Reageren