Sarena wint derde seizoen Heel Holland Bakt

25 oktober 2015 20:58 | amusement | Door Televizier

© Screenshot Heel Holland Bakt

Sarena heeft de derde reeks van bakwedstrijd Heel Holland Bakt gewonnen. Dankzij haar spektakelstuk Oriental Delight koos de jury voor haar.

In de finale moesten de drie beste vrouwelijke thuisbakkers in de dop nog één keer laten zien wat ze in huis hadden. 

Macaron mania

De eerste opdracht bleek al gelijk pittig: het viel niet mee om een taartje met macarons te maken. Farida moest zelfs noodgedwongen opnieuw beginnen terwijl die van Sarena barsten vertoonden. Martine's macarons waren niet helemaal gaar, zo bleek bij de beoordeling. Haar aardbeienmousse was daarentegen overheerlijk. Sarena had de lat heel hoog gelegd, vond ook de jury. Haar mousse was fluweelzacht en haar met amarenekersen gevulde macarons waren ook smakelijk. Farida was van plan een chocoladebox te maken, maar dat liep op niets uit. Na een tip van Robèrt deed ze een noodgreep en kwam ze op "Save the best for last" uit, een taart met goede, taaie macarons en een friszure vulling die diende als tegenhanger.

Harde mokka's

De technische opdracht was het bakken van vier harde mokka's binnen vijf kwartier. Waar Sarena er nog nooit van had gehoord, bleek 't het favoriete gebakje van de vader van Martine. Farida besloot haar eigen koers te volgen en moest de bodem nog in de oven doen toen de creaties van de anderen al stonden af te koelen. De uiteindelijke afwerking liet bij alle drie te wensen over, ze gingen allen de mist in bij het fondantlaagje dat niemand lukte strak en stabiel te krijgen. Uiteindelijk bleek Martine de lekkerste gemaakt te hebben, gevolgd door Sarena met Farida als hekkensluiter. Ze besloot zich in de laatste opdracht te gaan revancheren: "Op tijd naar bed, morgen gezond weer op... we gaan knallen!"

1001 Nacht spektakelstuk

Voor de allerlaatste opdracht dit seizoen kreeg het trio 3.5 uur. Het thema van dit spektakelstuk was 1001 nacht, naar de sprookjesverhalen van Sheherazerade. Balans tussen smaak, techniek en creativiteit moet perfect zijn volgens Robèrt en Janny wil vooral verrast worden door het kenmerkende van 1001 nacht: mystiek. De spanning nam langzaam maar zeker toe, vooral bij Farida die blunder op blunder leek te stapelen.

Afbeelding

Het falen van Farida

Halverwege haar ambitieuze bakplannen bleek ze opeens een cakeplak te missen. Toen wilde haar gelei  ook nog eens niet indikken waardoor ze haar oorspronkelijke plan volledig om moest gooien. Hierdoor had ze zoveel haast dat ze vergat de plastic verpakking van haar presenteerschaal te halen. Ze kwam daar pas achter toen de opgemaakte taart op de schaal lag en er pontificaal plastic uitstak dat ze zo goed en zo kwaad mogelijk onder het toeziend oog van een bezorgd kijkende Martine Bijl er uit probeerde te pulken. Uiteindelijk kwamen de creaties, zo goed en zo kwaad als 't kon, af. 

Beoordeling

Farida's A Whole New World was als eerste aan de beurt. Nadat Robèrt langs het resterende plastic had gesneden, had de jury weinig kritiek, hooguit op de rommelige technieken. Martine's creatie was qua creativiteit een vroege winnaar, ook al was de buitenkant van creme en gelei geschift. Toch was de binnenkant perfect in balans. Oriental Delight van Sarena was de laatste taart, een Oosters kasteel met torens en een pannendak van baklava. De jury was vol lof over de mooie, smakelijke cake vol creme, noten en dadels. Robèrt had moeite te stoppen met eten.

Farida buiten beoordeling

Door de missers en onfortuinlijke fouten die Farida maakte was het voor de jury al snel duidelijk dat het ging tussen Martine en Sarena. De eerste werd als heel stabiel omschreven en is alleen maar beter geworden, Sarena heeft de jury zelfs dingen geleerd met haar nieuwe smaken. Het ging om een foto finish tussen de twee, maar de winnaar was toch echt Sarena.

En wat wás ze blij...

 

Meer over