Interview

Simon Keizer over tweede seizoen Onmogelijke Duetten: 'Alles komt samen'

2 april 2022 10:00 | amusement | Door Tijgerbloed Teksten

© William Rutten

Met Onmogelijke Duetten maken Nick & Simon weer tal van muzikale dromen waar. Nederlandse artiesten vertolken een uniek duet met hun idool, met dank aan de techniek. Simon Keizer: ‘Ik noem dit: cadeautjes uitdelen.’

Is het concept dit tweede seizoen hetzelfde gebleven?

“In grote lijnen wel, al hebben we nu vijf kandidaten per aflevering in plaats van zes. We vragen ze: met wie zou je willen optreden als the sky the limit is? Dan begint de zoektocht naar geschikte clips bij die nummers, de kandidaat wordt ingepast in een al bestaande clip met de gekozen artiest. Wat ook anders is: het visuele aspect. Het technische team heeft zichzelf dit seizoen op visueel gebied echt overtroffen. En het zag er vorig seizoen al zo goed uit. Die clips ogen zo echt dat je denkt: hoe is dit mogelijk?”

Wat heb je met duetten?

“Ik ben niet per se een liefhebber. Ha, dat klinkt vast raar uit de mond van iemand die alleen duetten zingt en onderdeel is van een duo. Het is zo mooi dat de liedjes in dit programma juist niet eerder als duet zijn gezongen. En de persoonlijke verhalen over dat liedje maken het programma extra rijk. Het geeft een liedje opeens een andere lading.”

Jullie laten muzikale dromen werkelijkheid worden.

“Ja, dat is het precies, ik noem het: cadeautjes uitdelen. Ik let altijd goed op als de artiesten zichzelf terugzien. Je ziet eerst kritische blikken, gaandeweg ontspannen ze, dan volgt een lach, verbazing, vaak tranen. Na de opnamen met Gordon zei hij: ‘Ik was weer even dat jochie van acht, ik heb mijn droom beleefd.’”

Wat moet een goed duet voor jou hebben?

“Het is fijn als de stemmen mooi kleuren en als ieder ongeveer een even groot aandeel heeft. Eric van Tijn doet op dat gebied fantastisch werk, hij haalt de stem van de bestaande vertolker op bepaalde punten in het liedje weg zodat de kandidaat dat kan inzingen. Onverwachte combinaties verrassen. Frans Duijts zingt, als Nederlandstalige zanger, samen met een grootheid opeens Engelstalig. Alles komt geweldig samen in de clip.”

De beelden opnemen die later in de clip worden geplakt, is ook puzzelen, lijkt me.

“Het is een choreografie. De artiest moet twee stappen naar rechts, zwaaien, stilstaan op de sticker op de vloer. Kijk links, kijk rechts. Je ziet ze denken, het zal wel, ze hebben geen idee wat ze aan het doen zijn. Maar het technisch team weet precies wat het doet, de opnamen kloppen uiteindelijk als een bus.”

Met wie zou jij zelf graag een duet opnemen?

“De muziek van John Mayer, Ed Sheeran en Jason Mraz sleepte me door diepe dalen heen, ik kan zo vier liedjes noemen waar ik veel steun aan had. Het allermooiste duet aller tijden? Ik denk er straks misschien alweer anders over, maar George Michael en Elton John met ‘Don’t let the sun go down on me’ staat hoog op mijn lijstje.”

Onmogelijke Duetten is vanaf 2 april wekelijks om 21:30 uur, na Code van Coppens, te zien op SBS6.

Meer over