Gezichten van twintig jaar Wie is de Mol?

Televizier Moltalk 2020: De Geschiedenis

28 december 2019 08:30 | amusement | Door Eric De Munck

© Sam Nijssen / AVROTROS
Nog héél eventjes doorbikkelen: het is bijna tijd voor het twintigste jaargang van Wie is de Mol?. Over precies twee weken, op zaterdag 11 januari, barst het spektakel los op NPO 1 en via Televizier.nl zit je ook dit jaar op de voorste rij.

Net als vorig jaar duik ik -Eric de Munck- iedere week volledig in de materie van Wie is de Mol? en probeer op mijn eigen manier het mysterie te ontrafelen. Als entertainmentdeskundige bij RTL Boulevard en professioneel Molloot heb ik er dan ook best de nodige kijk op. Tijdens de editie van 2019 zat ik vanaf aflevering één op de uiteindelijke Mol Merel Westrik, dus de lat ligt dit jaar behoorlijk hoog.

Maar goed, eerst is het nog even tijd voor de nodige terugblikken. Te beginnen met de gezichten, want in die twintig seizoenen Wie is de Mol? zijn er de nodige presentatoren de revue gepasseerd. Met Angela Groothuizen voorop.

Angela Groothuizen

In 1999 kwam Wie is de Mol? naar Nederland, nadat het in Vlaanderen hoge kijkcijfers haalde en diverse prijzen binnensleepte. Het format werd aan tientallen landen verkocht, waaronder ons landje. AVRO-boegbeeld Angela Groothuizen werd de presentatrice van die eerste editie, waarbij het kandidatenveld toen nog uit tien onbekende Nederlanders bestond.

widm_angela © AVROTROS

Over die begintijd is Angela tijdens een interview met Televizier duidelijk: ze was bang voor de concurrentie met Big Brother. "TV was harder geworden met al die ­realityprogramma’s en dan zouden wij er nog eens achteraan komen met dit ­nieuwe ­programma", aldus Groothuizen. Maar die zorgen bleken uiteindelijk niet terecht. "Big Brother was baanbrekend, maar bleef ­eendimensionaal, terwijl De Mol een heel gelaagd spel is."

Karel van de Graaf

Na vijf seizoenen -waarvan de laatste met BN'ers- werd Angela in 2005 aan de kant geschoven als presentatrice van Wie is de Mol? en vervangen door Karel van de Graaf. Na slechts één seizoen moest ook hij het veld ruimen, de AVRO wilde hem inzetten als gezicht van informatieve programma's.

karelvdgraaf © ANP

Daar was de kale presentator het niet mee eens en spande een rechtszaak aan. Met succes, hij bleef ook tijdens het zevende seizoen het gezicht van het programma.

Pieter Jan Hagens

Maar uiteindelijk vertrok Karel bij de omroep en werd Pieter Jan Hagens voor seizoen acht aangesteld als gezicht van Wie is de Mol?... Een rol die hij lange tijd vervulde: tijdens seizoen 8, 9, 10 en 11.

widm_pjh © Falco Hassink/AVROTROS

Het elfde seizoen werd gewonnen door Art Rooijakkers, die daarna zélf het programma ging presenteren vanaf 2012.

Art Rooijakkers

Maar liefst zeven reeksen neemt Art Rooijakkers voor zijn rekening. En van alle Wie is de Mol?-presentatoren is Art uiteindelijk de gelukkige die in 2013 de Gouden Televizier-Ring om zijn vinger mag schuiven. Het programma is dan al eerder genomineerd in 2001, 2002, 2009, 2010, 2011 en 2012.

Wie is de Mol © Sam Nijssen/AVROTROS

"Ik liep die avond met Angela over de gouden loper richting Carré. Toen zei ik nog: ‘Ik vind het al leuk dat we zo vaak genomineerd zijn’. Angela antwoordde: ‘Dat klopt, maar winnen is ook leuk hoor, Art.’ Toen we wonnen, begreep ik wat ze bedoelde. Die ontlading was zo groot. Het was een mooie avond", aldus Art aan Televizier.

Rik van de Westelaken

Als Art Rooijakkers in 2018 de overstap maakt naar RTL 4, moeten de makers van Wie is de Mol? na zeven jaar wederom op zoek naar een presentator. En die vinden ze wéér in een oud-kandidaat: Rik van de Westelaken, die in 2015 het programma won.

Wie is de Mol © AVROTROS

Tijdens het negentiende jaargang in Colombia maakte Rik zijn vuurdoop en ook tijdens de twintigste editie vanaf 11 januari 2020 is hij -gelukkig als je het mij vraagt- wederom weer van de partij. Want dan gaat het Wie is de Mol?-avontuur eindelijk weer beginnen. Mis het niet, ik ben er óók sowieso weer bij.

 

eric_mol_2020

Meer over