Terugblikken

Heel Holland Bakt gaat internationaal

16 april 2022 22:50 | amusement | Door Janine van Rooden

© Omroep MAX
Met nog maar zes bakkers in de tent komt de finale steeds meer in zicht. De kandidaten liggen qua niveau dicht bij elkaar, dus moeten ze alles uit de kast halen als ze de eindstreep willen halen. We blikken terug op de vijfde aflevering van Heel Holland Bakt (let op: spoiler-alert!).

In Engeland hebben ze The Great British Bake Off en in Nederland hebben we Heel Holland Bakt. In deze aflevering werden we getrakteerd op een beetje van beide versies, want het thema was: Engeland.

English pie

De signatuuropdracht van deze week luidde: bak een English Pie. De moeilijkheidsgraad van deze hartige taart zat hem volgens de jury vooral in de gaarheid van het deeg. Er mocht geen 'soggy bottom' - een sompige bodem - zijn.

Enzo voelde de druk, omdat zijn oma en moeder van Britse komaf zijn. Hij wilde daarom zeker niet falen tijdens deze aflevering. Ook de andere bakkers waren gebrand op goede resultaten, want niemand wilde natuurlijk de tent verlaten. Ze deden er dan ook alles aan om hun English Pie gaar te laten worden. Ze bleven continu naar hun ovens staren, alsof ze de gaarheid wilden instralen.

Bij de helft van de kandidaten was het deeg uiteindelijk niet helemaal gaar, maar Janny en Robèrt waren grotendeels wel tevreden over de smaken van de hartige taarten. Er was dus nog niemand die na deze ronde een streepje voor of achter had.

Upside Down Pineapple Cakes

De technische opdracht leek deze week niet zo moeilijk te zijn, maar niets was minder waar. De amateurbakkers moesten Upside Down Pineapple Cakes maken. Eigenlijk niets meer dan een ananascakeje dat op zijn kop wordt gebakken. Volgens de jury was er toch een addertje onder het gras: de cakejes heel uit de bakvormen zien te krijgen.

De meeste bakkers hadden de cakes al wel eens gezien, maar nog nooit eerder gemaakt. En dat is natuurlijk iets waar de jury altijd op hoopt bij de technische opdracht, want dan kunnen ze de kandidaten eens goed testen.

De bakkers hadden inderdaad moeite met het uit de vorm krijgen van de cakejes, maar door de uit elkaar gevallen exemplaren een beetje samen te persen oogden deze prima. Juliaan was toch niet zo tevreden over zijn creaties. "Het zijn niet moeders mooisten, maar dat ben ik ook niet", aldus de altijd positieve kandidaat.

De resultaten waren gemiddeld; de cakejes waren niet slecht, maar ook niet bijzonder goed. André concludeerde sarcastisch dat er 'dus niet één heel goed cakeje bij zat'. Janny en Robèrt moesten daarom ook even in beraad om de uitslag te bepalen. Uiteindelijk was de laatste plaats voor Inge, want haar versies leken op appelbeignets en waren ook nog eens verbrand. De eerste plaats ging naar Juliaan, die met zijn baksels het meest in de buurt kwam van het origineel.

Tijdens het tussentijdse juryoverleg bleken Janny en Robèrt positief verrast te zijn over de prestaties van Juliaan. Nadat hij in de vorige afleveringen vooral in de middenmoot bleef hangen, leek hij zich nu terug te vechten. Inge bleek door de technische opdracht in de gevarenzone te zitten.

Gingerbread bouwwerk

De laatste opdracht was: maak een Brits bouwwerk van gingerbread. De bakkers begonnen met het zweet onder hun oksels aan deze uitdaging, want bouwen met koek betekent meestal... instortingsgevaar!

De eisen van de jury aan het spektakelstuk waren dat het bouwwerk herkenbaar moest zijn en dat deze uiteraard niet ingestort gepresenteerd mocht worden. De kandidaten bouwden van alles, van een dubbeldekker en een telefooncel tot de Tower Bridge en Downton Abbey. 

Bij Inge ging het bakken niet van een leien dakje. De onderdelen van haar gingerbread bouwwerk kwamen verbrand uit de oven. Ook Tom had problemen; bij hem stortte alles in toen hij aan het bouwen was. Gelukkig kon hij zijn baksel nog redden met wat plakwerk.

Janny en Robèrt waren enorm te spreken over alle bouwwerken. De creaties waren duidelijk herkenbaar en niemand had voor iets makkelijks gekozen. Bij Marieke, Zeinab en Inge was de koek alleen wat aan de droge en taaie kant. Bij alle bakkers hadden de details iets mooier afgewerkt mogen worden, maar gezien de tijdsdruk en moeilijkheidsgraad van deze opdracht werd dat ze toch wel vergeven door de jury.

De uitslag

Voor André, Janny en Robèrt wordt het steeds lastiger om kandidaten uit de tent te zien vertrekken. André gaf bij het begin van de aflevering namelijk al aan dat het altijd zo gezellig is met elkaar. Toch blijft het een wedstrijd. 

Enzo mocht zich voor de tweede keer meesterbakker noemen. "Nummer twee! Zeinab en ik staan weer quitte." Voor Inge hield het avontuur helaas op. "Heel jammer, maar ik heb er echt van genoten. Ik ga het missen!"

Inge heeft overigens nog wel een leuk aandenken aan haar deelname overgehouden: een heuse Heel Holland Bakt-tatoeage! 

Meer over