Jomanda: Lady of the Light

Tineke de Nooij vindt Jomanda in docu op Discovery+

24 september 2021 10:07 | amusement | Door Irma Tomas

© Discovery
Jomanda was de vrouw die in de jaren negentig Tiel en omstreken op stelten zette met haar paranormale krachten. Maar de vrouw in de blauwe jurk houdt zich al jaren schuil in Canada. Voormalig vriendin Tineke de Nooij zocht haar op.

Jomanda (echte naam: Joke Damman) gaf haar healings in een evementenhal in Tiel en daar speelden zich zaken af die we nooit eerder zagen in Nederland. Flauwvallende bezoekers die spastische bewegingen maakten op de grond. Mensen die er alles voor over om aangeraakt te worden door Jomanda zodat ze genezen konden worden van hun kwalen. 

Sylvia Millecam

Het ging mis in 2001 toen tv-persoonlijkheid Sylvia Millecam overleed aan borstkanker. Zij had de raad opgevolgd van Jomanda die haar wijsmaakte helemaal geen kanker te hebben. Toen Millecam alsnog naar een reguliere dokter ging, was het al te laat om haar te helpen.  

Canada

Jomanda werd strafrechtelijk vervolgd maar nooit veroordeeld. De media-aandacht werd haar teveel en ze vluchtte naar Canada waarna er nooit meer iets van haar werd vernomen. Tot nu.

Voormalig vriendin Tineke de Nooij (80) reisde voor de documentaireserie Jomanda: Lady of the Light af naar Canada waar particulier rechercheur John Warrink het medium opspoorde. Tineke had daarna verschillende gesprekken met Jomanda. 

In de documentaire komen tegenstanders van Jomanda aan het woord maar ook mensen die nog steeds volop vertrouwen hebben in het medium. 

Jomanda: Lady of the Light is vanaf vrijdag 29 oktober t/m 19 november wekelijks te zien op streamingdienst Discovery+.

Meer over