Eerste gast: Ilse DeLange

Twan Huys is terug met College Tour: 'Zelf raak ik ook geïnspireerd'

11 mei 2021 11:57 | amusement | Door Irma Tomas

© KRO-NCRV

Na drie jaar terug is Twan Huys terug met College tour. Een belangrijk programma en niet alleen voor de studenten in de zaal. De gasten zijn ook voor de presentator een grote inspiratiebron.

Teskt: Domininque Hofman

Wie ontvang je dit seizoen?
“Ik begin met Ilse DeLange. Heel leuk, zeker vanwege de aanloop naar het Songfestival en onze gezamenlijke liefde voor Dolly Parton. Later zijn ook hoogleraar geneeskunde Marcel Levi en Femke Halsema te gast. Levi vind ik een indrukwekkende man. Ik heb hem een paar keer voor Buitenhof gesproken. Zodra hij begint te praten, ontploffen de sociale media. Hij wordt zelfs de nieuwe minister van Volksgezondheid genoemd. Het leuke is dat we ook de studenten hebben gevraagd wie zij wilden zien en deze drie namen kwamen steeds terug.”

Ben je eigenlijk weleens gespannen voor een interview?
“Bij John Cleese wel. Het was in Carré en dat alleen al vond ik intimiderend. Dat theater heeft iets magisch. Maar ik maakte me ook zorgen nadat ik hoorde dat Cleese een chagrijnige man was. Toen ik hem eerlijk vertelde dat ik gespannen was, zei hij: ‘Geen zorgen, het wordt leuk!’ Dat klopte, de hele zaal lag dubbel. Tegen het eind pakte Cleese me vast, gaf me een dikke knuffel en fluisterde hij in mijn oor: ‘Zie je wel dat het makkelijk ging.’ Ik kreeg kippenvel, wat een leuke man!”

Waarom blijft dit programma zo'n succes, denk je?
“De studenten spelen de hoofdrol. Hun nieuwsgierigheid in combinatie met inspirerende gasten leidt altijd tot mooie gesprekken. Zelf raak ik ook geïnspireerd door de levenslessen van mijn gasten. Het zijn allemaal topmensen met lange carrières waarin niet alles even goed ging. Zoals bij Louis van Gaal. Tijdens zijn Ajaxperiode probeerden tegenstanders van de club hem emotioneel te raken met het verlies van zijn vrouw. Maar hij liet zich er niet door weerhouden, bleef zijn eigen koers varen. Daar heb ik groot respect voor.” 

College tour | dinsdag | NPO 2 | 20.30 uur

Meer over