VARA-programma Rambam ontmaskert Astro TV

Een undercoverjournalist van het programma Rambam infiltreerde wekenlang bij het Net 5-programma Astro TV. De uitkomst is wellicht niet voor iedereen verrassend: de spirituele show belazert haar kijkers.

Astro TV is dagelijks te zien op Net 5 en SBS 6. Kijkers bellen naar het programma en vragen om advies van waarzeggers. Dit kan om van alles gaan: van geldzaken tot de liefde.

Bedrog

Maar deze adviezen zijn volledig uit de lucht gegrepen en puur bedrog. In de uitzending van 6 januari toont Rambam aan dat de waarzeggers allesbehalve helderziend zijn en dat kwetsbare mensen aan het lijntje worden gehouden.

Soundmapping

Presentator Lars Gierveld solliciteerde bij Astro TV en kon direct aan de slag. "Zijn expertise was soundmapping: een niet bestaande discipline waarmee de toekomst voorspeld kan worden aan de hand van het stemgeluid” meldt Rambam.

Kwetsbare mensen

Gierveld werkte wekenlang voor Astro TV zonder dat er kritische vragen werden gesteld. De undercover-journalist kreeg in die periode tientallen kwetsbare mensen aan de lijn.

Aan het lijntje gehouden

De overige presentatoren van Rambam belden in de tussentijd met allerlei verzonnen problemen naar Astro TV. Zij werden in sommige gevallen tot aan een uur aan de lijn gehouden. Zelfs wanneer ze expliciet vermeldden in financiĆ«le problemen te verkeren” aldus het VARA-programma.

Rambam is maandag 6 januari om 21.55 uur te zien op Nederland 3.

Reageren