Interview

Wat een Uitvinding! van start op SBS6: 'Presentator Gordon zorgt voor luchtigheid'

29 april 2023 10:00 | amusement | Door Jef Willemsen

© William Rutten

Ontwerper en docent Eibert Draisma (57) beoordeelt als jurylid van Wat een Uitvinding! het vernuft van ambitieuze creatievelingen: ‘Een geniale uitvinding is een simpele oplossing voor een veelvoorkomend probleem.’

Ben je als jurylid in ‘Wat een uitvinding!’ geniale vondsten tegengekomen?

“Absoluut! Het hoofd van het Amerikaanse octrooibureau Charles H. Duell zou in 1899 hebben gezegd: ‘Alles wat uitgevonden kan worden is al uitgevonden.’ Dat is natuurlijk totale onzin. Onze hersens zijn gemaakt om problemen op te lossen en zo ontstaan steeds nieuwe uitvindingen. Maar de meeste uitvinders zijn geen ster in het vermarkten van hun idee en daar kan dit programma bij helpen. We beoordelen de ideeën van veertig deelnemers, de vinding van de winnaar wordt uiteindelijk op de markt gebracht.”

Lees ook: Gordon opent de deuren voor gepassioneerde uitvinders in Wat een Uitvinding! 

Is het lastig om uitvindingen snel op waarde te schatten?

“Dat ben ik wel gewend: als parttimedocent aan de Design Academy moet ik vaak direct reageren op andermans werk en tips of feedback geven. We zien heel veel verschillende soorten uitvindingen: van ‘wat een flauwekul’ tot ‘wow, ik wou dat ik dat bedacht had!’ Een goede uitvinding is in mijn beleving een simpele oplossing voor een veelvoorkomend probleem. Een paperclip of punaise is vanuit dat oogpunt genialer dan ingewikkeldere oplossingen voor hetzelfde probleem.”

Hoe is het om met Gordon te werken?

“Eerlijk gezegd wist ik niet precies wat ik kon verwachten. Ik heb bewust al 25 jaar geen televisie, dus ik heb heel wat van zijn carrière gemist. De eerste twee draaidagen was ik vaak overdonderd door hoe snel en ad rem hij reageert op situaties. Tegen de tijd dat ik voor mezelf heb bepaald wat ik ergens van vind, is hij al vijf grappen verder. Om dat te kunnen, moeten zijn hersens echt anders in elkaar zitten. Ik snap heel goed waarom juist hij als presentator is gevraagd. Gordon zorgt voor luchtigheid. Hij is heel integer en maakt niemand belachelijk, maar hij durft rustig aan een kandidaat te vragen ‘Hebben we dit eigenlijk wel nodig?’ Dat werkt heel verfrissend.”

Benieuwd? Kijk dan vanaf vanavond iedere zaterdag om 21:30 uur op SBS6 naar Wat een Uitvinding!.

Meer over