Wie is de Mol-thermometer #09: Deze man staat achterop het Molgeld

28 Februari 2016 08:00 | amusement | Door Televizier

© Michel Schnater - AVROTROS

Met 13.000 euro in de pot is het portret van de Mol compleet. Wie staat erop? Televizier neemt de WIDM-kandidaten onder de loep in deze thermometer.

‘Fotofinish’ is de titel van Wie is de Mol?-aflevering 9. Zou dat betekenen dat de Mol als een Usain Bolt over de eindstreep kwam in een van de opdrachten? Dat de uitslagen van de test heel dicht bij elkaar lagen? Of toch dat de kandidaten in deze finale de foto van de Mol konden finishen als ze goed puzzelden met de achterkanten van alle biljetten in de pot?

“De finalisten hebben nu letterlijk alles in handen om zeker te weten wie de Mol is”, vertrouwt Art ons toe. “Alle stippen op de biljetten die ze nu hebben, vormen samen het portret van de Mol.” Wie staat er nou toch afgebeeld op de keerzijde van het briefgeld?

In deze laatste Wie is de Mol-thermometer bespreken we nog één keer welke deelnemers potentiële Mollen zijn, wie we stiekem verder nog in de gaten houden (trust nobody) en wie we beschouwen als onschuldige kandidaten.

 

Is Annemieke de Mol?
 

Afbeelding

Ook in de finale is Annemieke weer haar fanatieke zelf. Bij de eerste opdracht moet ze samen met Klaas en Tim vijf foto’s van het Dominicaanse leven zien te reconstrueren. Daarbij weet de 3FM-dj toch maar mooi een riem te bietsen die als bretels kan dienen voor de ‘alcoholiste met de vuilniszak’ in het cafeetje. Maar ook voor de foto’s bij de visboer en de kapper doet ze goed haar best.

Tijdens de tweede opdracht loopt Annemieke voorop in het all-inclusive-resort. Klaas moet met een camera op zijn buik vanaf de receptie het strand zien te bereiken, zonder dat hij toeristen voor zijn lens krijgt. Annemieke vraagt aan veel mensen – hoe awkward het ook is – of ze even weg willen van hun bankjes of wandelpaden. Daarmee baant ze de weg voor Klaas. Goed werk dus.

Tussen de twee opdrachten was er wel nog een gek moment: penningmeester Annemieke suggereerde opeens dat ze de pot kwijt was. Verder hoorden we daar niets meer over, dus het geld zal wel gewoon compleet zijn. Wij denken dat Annemieke stiekem flink heeft gepuzzeld met de biljetten, maar dat ze niet wil vertellen wiens beeltenis ze op de achterkanten heeft gezien.

 

Is Klaas de Mol?
 

Afbeelding

De Mol-thermometer slaat nog steeds superhoog uit bij Klaas. De man die nooit een verbondje wist te sluiten. Iedereen die bij hem op de kamer lag, vloog uit het spel. Geen wonder dus dat Tim geen kamer met Klaas wilde delen, zelfs nog voordat hij de doorzichtige douche en wc had gezien.

Maar goed, de opdrachten dan. Bij de foto-reconstructies lijkt Klaas vaak maar een beetje toe te kijken hoe Tim en Annemieke bezig zijn. Dat is vooral duidelijk bij het laatste kiekje, op het honkbalveld. Met nog drie minuten op de klok staat Tim te regelen dat de jongetjes in de juiste kleuren kleding op de juiste volgorde gaan zitten. Klaas roept alleen maar dat ze nog één minuut hebben en staat wat te lummelen.

In het resort krijgt Klaas de ideale positie toebedeeld: Art zoekt ‘één finalist met ogen op z’n rug’ en dan zegt Tim meteen dat Klaas dat moet zijn. En zo is het Klaas die met de camera om z’n nek rondloopt en die als enige het geld mag pakken. Eén keer neemt hij zomaar een toerist in beeld en moeten ze weer terug naar het begin. Uiteindelijk slaagt de opdracht wel en noemt Art Klaas een Usain Bolt. Maar wel een Usain Bolt met slechts 50 euro in handen.

En dat is een goed bruggetje naar de achterkant van het Molgeld. Fanatieke puzzelaars hebben alle plaatjes van de biljetten bij elkaar gelegd en het resultaat gedeeld op Twitter. Wie komt er tevoorschijn op het geld dat in de pot zit? (Tekst gaat verder onder de afbeelding.)

 

Is Tim de Mol?
 

Afbeelding

Tim en Annemieke gaan helemaal voor Klaas als Mol, Klaas blijft intussen maar dingen zeggen om Tim verdacht te maken. Tim zou bijvoorbeeld teveel met de details bezig zijn tijdens de foto-opdracht. Tja, maar als Art de foto’s controleert, blijkt wel dat juist die details het verschil maken: bij de visboer hangt de vis de verkeerde kant op en meteen is de foto afgekeurd. Met andere woorden: wij zien die molacties van Tim niet zo.

In het resort probeert Tim zijn Mol Klaas op het irritante af te sturen (Klaas: “Wat doe je? Blijf van me af!”). Met een duidelijke reden overigens: “Klaas, dadelijk ga jij het weer lopen verzieken. Dacht het niet.” Op zich vreemd dat Tim Klaas dan in de belangrijkste positie manoeuvreert, maar misschien associeerde hij ‘één finalist met ogen op z’n rug’ wel met de hint van Art dat het spel achter je rug verandert.

 

Potentiële Mollen

“Wie wordt zo verlost van een groot geheim?” zegt Art aan het einde van aflevering 9, met Annemieke, Tim en Klaas tegenover zich op het Dominicaanse strand. “Wie manipuleerde de groep zonder dat ze het doorhadden? Wie zette dwaalsporen uit achter de rug van de anderen?” De spannende muziek zwelt nog eens extra aan. “Wie is… de Mol?” Stilte. “Dat ziet u volgende week.” BOEM, klaar, natúúrlijk horen we het nog niet. Maar wij zetten al ons geld in op Klaas. Al ons geld, met of zonder zijn silhouet op de achterkant.

 

Lees ook:
Onze Wie is de Mol-thermometer na aflevering 8

Foto's kandidaten: Michel Schnater - AVROTROS

Meer over