Wie is de Mol?-winnaar Tim Hofman: "Champagne dronk ik in één keer op"

De ontknoping van Wie is de Mol? was weer een spektakel, live vanuit het Vondelpark. Televizier.nl sprak finalisten Klaas, Tim en Annemieke direct na afloop.

“Het blijft bizar”, vertelt Klaas van Kruistum vlak na de live finale van Wie is de Mol?. Nadat hij in de uitzending heeft onthuld dat hij dit jaar de Mol was, juichen honderden mensen in het Vondelpark hem uitzinnig toe. Ook als het programma op NPO 1 klaar is, gaat de gekte nog even door: handtekeningen uitdelen, poseren op selfies.

Champagne

Awkward as fuck, het is eigenlijk niks voor mij”, zegt Tim Hofman, de winnaar van dit seizoen, na de bordesscène. “Volgens mij zag je echt dat ik dacht: wat moet ik nou doen? Toen heb ik in één keer m’n champagne opgedronken, uit reflex.” Toch heeft Tim genoten van de apotheose van de zestiende WIDM-reeks. “Nu merk je pas hoeveel mensen dit programma leuk vinden. Dat is alleen maar positief.”

“Heel gaaf om te zien dat deze mensen zoveel plezier hebben met Wie is de Mol?”, vindt Klaas. “En fijn dat we hier een klein beetje aan ze terug kunnen geven. Ik heb een fantastisch avontuur gehad, maar dat is wel mogelijk gemaakt omdat heel veel mensen daarvan genieten.”

En zeker, wat was het een fantastisch avontuur voor de kandidaten dit jaar. Zaterdagavond deed Klaas eindelijk al zijn molacties uit de doeken. Het meest verbazingwekkend was dat hij tot twee keer toe geld verduisterde uit een kist. Gewaagd!

Lees ook: Klaas spuugde écht per ongeluk in het eten

Salarisverhoging

Extra spannend voor de finalisten was dat de winnaar dit jaar nog niet bekend werd tijdens de opnames in de Dominicaanse Republiek, maar pas in de live finale. “Daar zaten negen maanden tussen”, vertelt Tim. “We hadden dus wel echt iets om naar toe te leven nu, maar tegelijkertijd is het wel kut hoor. Moet je je voorstellen dat je baas zegt: je krijgt salarisverhoging, maar ik vertel volgend jaar pas hoeveel, bitch.”

Tim en verliezend finalist Annemieke Schollaardt kregen pas op het allerlaatste moment te horen dat de winnaar nog geheim bleef na de laatste test. Annemieke: “Vlak daarvoor zei ik al tegen Tim: nou zal je zien dat ze nog een geintje hebben voor ons. En ja hoor. Op dat strand hoorden we wel dat Klaas de Mol was, maar daarna werd de opname gestopt en kwam de regisseur. Die begon: ‘Ja, eh…’ Toen wisten we al: ze houden het stil.”

Ook Klaas had geen idee wie van zijn ontmaskeraars er met het geld vandoor ging. “De winnaar was ook voor mij nog een geheim. Zelfs Art wist het niet. En dat is écht zo. Ik vond het een slimme zet, waardoor er nog meer spanning in de avond van de ontknoping kwam.”

Verbondjes

En dus verklapte presentator Art Rooijakkers aan het einde van de uitzending pas de uitslag: Annemieke had 23 vragen goed ingevuld, Tim 25. Daarmee wint de BNN-presentator de pot van 13.020 euro. Hij heeft al plannen om het uit te geven: “Een stukje naar een goed doel. Verder ga ik reizen en een dj-set en een camera voor m’n broertje kopen, denk ik. En: bier drinken met Taeke.”

Aan Taeke Taekema heeft Tim veel gehad in Wie is de Mol?. “We hebben lekker lopen klieren met z’n tweeën. Huilend in slaap vallen op een hotelkamer maakt het spel wel leuker. Huilend van het lachen dan hè?” Van tevoren dachten niet veel mensen dat de mannen het zo ver zouden schoppen. “We lijken natuurlijk twee sukkels: Tim en Taeke, met de petjes. Maar we wisten dondersgoed waar we mee bezig waren.”

Ook Annemieke had een verbondje, met Rop Verheijen. Ze is daar nog steeds heel blij mee. “Ik heb m’n finaleplek ook zeker aan Rop te danken. Het had heel goed gekund dat wij samen in de finale hadden gestaan. We namen het spel allebei heel serieus.”

Lees ook: Rop en Annemieke lazen elkaars sms'jes

Mol Klaas vond het lastig om verbondjes aan te gaan. Alleen zijn kamergenoot Remy van Kesteren nam hij ‘in vertrouwen’. Keihard bluffend liet Klaas aan Remy zelfs zijn vragenlijst zien waarop de makers de testantwoorden baseerden. Dat zou de Mol nooit doen, dacht Remy. Klaas vindt het nog steeds lastig: “Bij Remy ben ik er vol in gegaan. Ik vond dat heel heftig, om iemand recht in z’n ogen te kijken en glashard te liegen. Daarna heb ik bewust iets meer afstand gehouden, omdat ik dat niet nog een keer zou willen.”

Rare humor

Ondanks alle onderlinge dealtjes vormde de groep ook een heel mooi geheel. En nog steeds. “Ik denk dat we echt de leukste groep ooit hadden”, glimt Annemieke. “Dat zal iedereen wel zeggen, maar er was bij ons echt geen seconde spanning. We hebben alleen maar lol gehad en we hebben ook allemaal gekke, rare humor onderling.”

“We zien elkaar bijna elke week”, vertelt Remy. “We zijn in zo’n korte tijd zo hecht geworden. Dat is echt wel heel cool. We hebben een WhatsApp-groep met elkaar en we spreken veel af. Het is superleuk, zo’n bonte club.”

Ook nu het seizoen is afgelopen, gaat die gezelligheid door. “We blijven elkaar zeker zien”, aldus Klaas. “En ik kan nu eindelijk honderduit met ze praten. Heerlijk.”

Lees ook:
Cécile Narinx: "Qua kleding was Annemieke winnaar van Wie is de Mol?"

Meer over:

Reageren