Wie is wie? De kandidaten van Heel Holland Bakt 2016

Neerlands' smakelijkste wedstrijd Heel Holland bakt barst vanavond weer los. Maar wie zijn de thuisbakkers die dit seizoen pollepel en bakblik ter hand nemen? We nemen ze alle tien op alfabetische volgorde met je door.

Wat opvalt is dat het deelnemersveld dit jaar vooral uit hoger opgeleiden bestaat. Zo doen onder meer een advocaat, dierenarts en zelfs een burgemeester mee. Of een diploma je ook een betere bakker maakt zal vanaf vanavond blijken.

Alper (40 jaar, advocaat)

Afbeelding

De perfectionistisch ingestelde arbeidsrecht advocaat  Alper werd geboren in de Achterhoek, denkt Nederlands maar heeft wel een Turks hart. Hij bakt het liefst lekkere taartjes en is zo gepassioneerd over eten en leven dat hij het volste uit beiden wilt halen. Naast tangodansen is zijn andere passie  karate, wat hij ook wel met bakken vergelijkt: beide kunsten vereisten voortdurend opperste concentratie.

Annemarie (38 jaar, hoofd intake Leger des Heils)

Afbeelding
De geboren Haagse Annemarie verdeelt haar tijd tussen haar gezin en haar werk als leidinggevende bij het Leger des Heils. Ze is getrouwd en heeft vier dochters. In haar schaarse vrije tijd zingt ze in twee koren en op feesten en partijen met haar broer. In de keuken en in het leven is ze erg fanatiek en positief ingesteld: "Zelfs als ik met 99-0 achter sta denk ik nog dat ik kan wennen". Daarnaast is ze vooral een traditionele bakker, die van "gewone" Hollandse dingetjes houdt en wars is van tierelantijntjes. Niets zo erg als een taart die er prachtig uitziet en niet lekker smaakt.  Mee mogen doen aan Heel Holland bakt voelt voor Annemarie alsof ze een kind is dat op schoolreisje gaat.

Dagmar (43 jaar, burgemeester)

Afbeelding

De Surinaams-Nederlandse Dagmar mag zich sinds 2010 de eerste burger van de gemeente Uithoorn noemen. Ze is getrouwd en sinds september 2015 moeder van zoontje Martien. In het weekend bakt ze graag en vaak gaat er wat mee naar haar werk om uit te delen tijdens vergaderingen. Een van haar specialiteiten is een tropische hummingbird cake, maar ze haalt haar inspiratie uit alle windstreken. Dagmars' doel is zo ver mogelijk komen en ze zet alles op alles om tenminste de eerste ronde te overleven.

Emma (29 jaar, psycholoog)

Afbeelding
De half-Britse Emma werkt als sociaal hulpverlener in Den Haag, waar ze ook woont met haar vriend Idris en hun twee katten. Naar eigen zeggen heeft ze het beste van beide culturen in zich: de typisch Engelse humor en de Nederlandse directheid. Vorig jaar besloot ze qua voeding en leefstijl het roer om te gooien: ze stopte met vlees eten en begon onder begeleiding van een personal trainer te sporten. Daardoor viel ze veel af, toch kan ze het bakken van scones en andere lekkernijen maar niet laten. Het is voor haar een creatieve uitlaatklep waardoor ze extra kan genieten van haar eigen baksels.

Francis (53 jaar, managementassistente)

Afbeelding

De Nederlands-Australische Francis volgde in 1990 haar hart en verhuisde voor de liefde naar Nederland. Ze werkt parttime als managementassistente bij een grote multinational en brengt de rest van de tijd thuis door met haar samengestelde gezin. Koken, bakken en eten zijn haar grootste passies. Een perfecte dag is voor haar de ruimte krijgen in de keuken te staan en de vrijheid te krijgen een uitgebreide maaltijd maken: wel tien gangen. Ze hoopt veel te leren van Heel Holland bakt en gaat voor de finalewinst. Haar achilleshiel is haar perfectionisme, waardoor ze in de tent mogelijk in tijdnood komt.

Guido (32 jaar, dierenarts)

Afbeelding

Guido is naast hobbybakker ook dierenvriend en bolleboos. Hij werkt parttime als dierenarts in Nijmegen en doet ook wetenschappelijk onderzoek naar voeding aan de universiteit van Wageningen. Zijn wetenschappelijke achtergrond neemt hij mee de keuken in, hij benadert bakken met exactheid en precisie. Op zich is dat verstandig, want de juiste verhoudingen zijn essentieel in het bakproces. Taarten, koekjes en cake vindt hij leuk, maar Guido's hart ligt bij brood. Hij meent dat om Heel Holland bakt te winnen je vooral slim en handig moet werken.

Hidde (36 jaar, opzichter bij woningcorporatie)

Afbeelding

Hidde is getrouwd en heeft twee kinderen. Hij vindt zichzelf een vrolijke, rustige en nuchtere Fries die de spanningen van Heel Holland bakt denkt te kunnen weerstaan. Hij is wel erg kritisch op zichzelf: als hij een slagroomtaart maakt en de rozetten zijn niet mooi rond, kan hij daar behoorlijk van in de rats zitten. Naast bakken houdt hij van korfbal en in de zomer mag hij graag kaatsen. Hidde houdt van orde en structuur in zijn keuken. 

Manuela (51 jaar, gewichtsconsulente)

Afbeelding

De Brabantse gewichtsconsulente en vitaliteitscoach Manuela verdient de kost door vrouwen te helpen een gezond gewicht te bereiken. Ze komt uit een bakkersfamilie: haar overgrootvader, opa en vader waren bakker en samen met haar zus tovert Manuela nog steeds lekkere dingen uit de oven. Voor Manuela draait bakken vooral om gevoel en nostalgie, ze houdt niet van superstrakke creaties maar wil juist dat haar baksels een rustieke uitstraling hebben. Ze doet vooral mee om te zien of ze daadwerkelijk zo goed kan bakken als ze denkt.

Marcel (44 jaar, freelance ICT-ontwikkelaar)

Afbeelding

Marcel ontwikkelt mobiele apps voor het bedrijfsleven en heeft daarnaast heel wat creatieve hobby's: schilderen, piano spelen, tuinieren en hardlopen. Toch heeft bakken een bijzondere plek in z'n hart omdat het de mogelijkheid biedt te genieten van iets dat maar heel even bestaat. Dat hij in de keuken eitjes van eigen kippen gebruikt maakt het nog specialer. Marcel zoekt de grenzen op in de keuken en experimenteert graag met extra smaken of bijzondere presentatietechnieken. Hij wil laten zien lekkere en mooie taarten te kunnen maken en denkt dat hij vrij ver kan komen.

Patricia (40 jaar, huismoeder)

Afbeelding

De half-Italiaanse Patricia spreekt meerdere talen, is temperamentvol en steekt haar mening niet onder stoelen of banken. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen en kiest er net als haar moeder bewust voor om thuis te zijn terwijl haar kroost opgroeit. Ze bakt minstens 14 uur per week, mede door praktische en gezondheidsredenen. Haar kinderen hebben verschillende voedselallergieën waardoor ze eveneens thuis is in koemelk- , gluten-, en hoog fructosevrij bakken.

Alle foto's © Omroep MAX/Roland J. Reinders

Lees ook:
De eerste aflevering van Heel Holland Bakt was een groot succes

Reageren