Wie volgt Wilfried de Jong op bij Zomergasten?

1 mei 2016 14:10 | amusement | Door Televizier

© Vpro

Wilfried de Jong maakte deze week bekend na twee seizoenen te stoppen als presentator van Zomergasten. We nemen de vijf meest verrassende opvolgers door.

Interviewen is een vak en het live drie uur op televisie vol en leuk houden is een kunst. Een goede Zomergasten presentator is bij voorkeur dus iemand met een journalistieke achtergrond of in elk geval met voldoende ervaring als interviewer.

Eva Jinek
Afbeelding 

Zomergasten bestaat sinds 1988, heeft sindsdien 14 presentatoren gehad waarvan er slechts drie vrouw waren (Hanneke Groenteman, Connie Palmen en Margriet van der Linden). Stuk voor stuk hielden zij het slechts één jaargang vol, hoog tijd dus voor wat girl power op de zomeravond. Wie kan daar beter voor zorgen dan Eva Jinek? Het komt qua timing ook nog eens bizar goed uit: door de drukke sportzomer heeft de NPO geen ruimte in de programmering voor haar talkshow. Als Eva op tijd terug is van haar rondreis door de Verenigde Staten zou Zomergasten een meer dan mooie troostprijs zijn. En als Eva ook hier presenteert met een groot glas bier voor d'r neus kon 't weleens héél erg gezellig worden.

Theo Maassen
Afbeelding 

De cabaretier volgde Wilfried de Jong ook al op als presentator van het inmiddels ter ziele 24 Uur Met... en dat deed hij meer dan uitstekend. Maassen bleek als geen ander bereid de diepte in te gaan met zijn gasten, wist ze te prikkelen en uit te dagen om zichzelf bloot te geven zonder de ontmoeting te domineren. Allemaal eigenschappen die een goede Zomergasten presentator nodig heeft en het zou niet de eerste keer zijn dat een komiek de baan krijgt. In 1996 nam Freek de Jonge de presentatie een seizoenlang voor zijn rekening.

Paul Haenen
Afbeelding 

Wim T. Schippers presenteerde Zomergasten in 1997 en liet heel wat jonge kijkertjes verward achter toen de stem van Ernie uit Sesamstraat uit z'n mond kwam. Een nieuwe generatie is toe aan zo'n cultuurshock, alleen daarom al is het een goed idee Paul "Bert" Haenen aan te stellen. Met zijn 70 lentes zou hij veruit de oudste Zomergasten presentator ooit zijn, maar Haenen is onovertroffen in het maken van persoonlijke portretten. Zijn directe en ontwapenende interviewstijl leent zich uitstekend voor de intieme één-op-één sfeer van Zomergasten. Voor de variatie zou hij ook zijn alterego's Margreet Dolman en Dominee Gremdaat op kunnen voeren om de drie uur een geheel eigen kleur te geven. Al was het maar om ds. Gremdaat de natie diep na middennacht een smakelijk etensmaal te horen wensen, met spekjes of wat dan ook.

Peter R. De Vries
Afbeelding 

Op papier is hij de gedroomde kandidaat. De oud-misdaadverslaggever is van huis uit een ervaren, goed ingelezen journalist die van alles wel iets weet en altijd goed beslagen ten ijs komt. Hij voelt zich daarnaast door z'n talloze optredens in live talkshows als een vis in 't water op televisie. En reken maar dat hij alles uit zijn gasten krijgt, of ze nu willen of niet. Eén klein probleem: Peter rekent en krijgt tegenwoordig dik 2000 euro voor een kwartiertje tv-werk. Met die tarieven is Zomergasten halverwege de eerste uitzending al door haar complete productiebudget voor het seizoen heen.

Jandino Asporaat
Afbeelding 

Op drie dames na heeft Zomergasten tot nu toe alleen blanke mannen van middelbare leeftijd als presentator gekend. Pas in 2012 had de show haar eerste buitenlandse presentator en dat was Jan Leyers, een blanke Vlaming van 54. Hoog tijd dus voor échte culturele diversiteit. Komiek Jandino Asporaat heeft het druk, maar kan vast nog wel een gaatje maken op zondagavond. In zijn talkshow DINO, en voorheen al de Dino Show, laat hij zien alles in huis te hebben om Zomergasten te presenteren. En dankzij z'n overbekende ADHD-tempo blijft de vaart er lekker in en begint de keuzefilm van de gast gewoon al gezellig om 21.30 uur. Dan heb je nog wat aan je zomeravond...

Meer over