In navolging van Het Water Komt...

Winfried Baijens maakt docuserie over Groningse gaswinning

13 augustus 2023 09:30 | amusement | Door Jef Willemsen

© NTR
Winfried Baijens werkt aan een vervolg op Het water komt, de documentaireserie over de impact van de watersnoodramp op Zeeland. De nieuwe reeks gaat over Groningen.

Baijens (45) kondigt de nog naamloze NTR-documentaire aan in een interview met het Parool.

Collectief verleden

Het water komt kon begin dit jaar naast positieve kritieken ook op torenhoge kijkcijfers rekenen, tot grote verrassing van Baijens zelf: "Er bleek enorme belangstelling voor ons collectieve verleden. Mede daarom krijgt de serie nu een vervolg."

Ramp in slow motion

Het grote verschil tussen de watersnoodramp en de problemen in Groningen is tijd: "De Watersnood was een acute ramp, maar Groningen heeft te maken met een ramp in slow motion. De gaswinning uiteraard, maar de aardbevingen zijn zeker niet het enige dat die provincie is overkomen. Het Westen heeft altijd geprofiteerd van die regio, maar daarvoor nauwelijks waardering teruggegeven. Groningen bleef toch maar een achtergesteld gebied. Heel herkenbaar als Zeeuws-Vlaming. Wij waren altijd die andere uithoek."

Geschiedenis

Baijens wil een zo volledig mogelijk beeld schetsen van de verhouding tussen Groningen en de rest van Nederland: "In de nieuwe reeks gaan we dus verder terug in de geschiedenis dan de gaswinning. De opnames lopen inmiddels. Ik ben er veel geweest en ga er in het najaar zelfs een tijdje wonen."

In januari komt de serie op de buis.

Meer over